Zepter kupuje hrvatska brodogradilišta

Radiosarajevo.ba
Zepter kupuje hrvatska brodogradilišta

Jedan od najbogatijih ljudi Evrope, Filip Zepter, želi da kupi tri hrvatska brodogradilišta, piše Dnevnik.hr.

U ime Zeptera u fondu za privatizaciju, samo pred kamerama Nove TV, preuzeta je dokumentacija o Brodotrogiru, Kraljevici i brodogradilištu specijalnih objekata Split.

Kompanija Propela, inače u vlasništvu Filipa Zeptera registrovana je za brodogradnju.

Blaž Buble, direktor kompanije Propela iz Splita i njegov advokat u ime Filipa Zeptera u Fond za privatizaciju došli su po papire za kupovinu hrvatskih brodogradilišta. Za svega par minuta u rukama su imali tri tanke koverte u kojima su bili podaci o Brodotrogiru, Kraljevici i brodogradilištu specijalnih objekata Split.

"Kompanija Zepter se već dve godine priprema za ulaz u brodogradnju. Plan je graditi brodove, drugog plana nema. Iskustva radnici imaju, mi viziju imamo i to je garancija uspjeha", rekao je Blaž Buble.

"Mi već gradimo jedan brod u Kraljevici od 50 metara, u pripremi je jedan od 75 metara drugi dio se zasniva na izgradnji turističkih brodova, dakle mi projekte za brodogradnju imamo", dodaje Buble.

Sve će zavisiti o dokumentaciji koju su preuzeli u Fondu. Pomno će je analizirati stručni timovi.

Svih pet brodogradilišta koje je Vlada dala na prodaju imaju mogućnost prenamene tako da kupac nije obavezan da se bavi izgradnjom brodova.

Filip Zepter, čije je pravo ime Milan Janković, porijeklom je iz Srbije i jedan je od najbogatijih Evropljana. Posjeduje dvije banke, osiguravajuću i telekomunikacionu kompaniju i špediciju. Srbiju je napustio početkom 80-ih kao student. Živi u Monaku.

mtsmondo/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije