Zdravko Mamić u tajnosti podmirio čitav dug Hrvatskoj

4
Radiosarajevo.ba
Zdravko Mamić u tajnosti podmirio čitav dug Hrvatskoj
Foto: EPA-EFE / Zdravko mamić

Zdravko Mamić, koji se nalazi u bijegu u BiH te je u Hrvatskoj osuđen na 6 i po godina zatvora zbog izvlačenja 52 miliona kuna iz GNK Dinama, u tajnosti je u petak podmirio čitav dug prema Hrvatskoj, odnosno uplatio je u državni proračun navedena 52 miliona kuna (14 miliona KM), piše Jutarnji list.

Navodno je uplaćeno još 45 miliona kuna (12,5 miliona KM), budući da je Uskok već ranije imao blokiranih 7 miliona kuna (1,8 miliona KM) koje je Mamić najprije bio položio kao kauciju da neće bježati, a kada mu je ona svojevremeno vraćena, USKOK ju je zaplijenio smatrajući da se radi o novcu koji potječe iz kaznenoga djela.

Ovu informaciju o nagodbi Mamića i države potvrdilo nam je više osoba dobro upućenih u slučaj. Prema izvorima Jutarnjeg lista, Mamićeva supruga Marina, koja je bila Mamićev punomoćnik u ovoj parnici, u petak je potpisala nagodbu sa zagrebačkim Županijskim državnim odvjetništvom, koje je bilo zaduženo za provođenje ovrhe nad imovinom Zdravka Mamića na temelju pravomoćne presude osječkog Županijskog suda.

Sam sadržaj nagodbe, odnosno prije svega porijeklo 45 miliona kuna koje je Mamićeva supruga navodno uplatila u državni proračun najveći je misterij, čitave priče, a nitko od naših izvora ili nije znao ili nije želio govoriti o porijeklu novca.

Mamić je, podsjetimo, osuđen jer je iz GNK Dinama, na osnovi antidatiranoga aneksa Ugovora o profesionalnom igranju s današnjim kapetanom hrvatske nogometne reprezentacije Lukom Modrićem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije