Zbog trovanja hranom hospitalizirano 14 djece iz Raške

Radiosarajevo.ba
Zbog trovanja hranom hospitalizirano 14 djece iz Raške

U Općoj bolnici u Novom Pazaru hospitalizirano je 14 od 22 osobe koja su se zbog stomačnih tegoba javile ljekaru tokom prethodna dva dana.

O slučaju trovanja hranom obaviještene su nadležni  inspekcijskih službi, a zdravstveno stanje djece nije ozbiljnije ugroženo, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA) .

Ljekar Infektivnog odjeljenja Opće bolnice u Novom Pazaru Husein Bušat je rekao da je „djeci data terapija i u toku je njihovo posmatranje“. Istaknuo je i kako su djeca imala klasičnu dijagnozu trovanja hranom. On je kazao da se sva djeca osjećaju bolja.

„Nakon laboratorijske analize i rasta klica uzetih iz stolice djece utvrdit ćemo o kojoj se bakteriji radi“, rekao je doktor Bušat i dodao da će rezultati analiza biti poznati za nekoliko dana.

Na Infektivnom odjeljenju novopazarske bolnice su s djecom smješteni i roditelji.

Jasmina Marinković, majka jednog od djeteta koje je zadržano na odjeljenju rekla je da je primijetila simptome mučnine, povraćanje i dijareje kod svog djeteta nakon čega se javila ljekarima u Raškoj, a zatim i u Novom Pazaru.

„Djeca su nakon dolaska na odjeljenje bolje. Jela su riblji namaz, ali za sada ne mogu da kažem da li su ona otrovana hranom iz vrtića“, rekla je Marinkovićeva, objasnivši da su u spomenutoj predškolskoj ustanovi djeca uzrasta od jaslica do predškolskog.

U Srbiji su u posljednje vrijeme učestala trovanja djece u obrazovnim ustanovama. Prije desetak dana zbog mučnina u stomaku 13 učenika jedne osnovne škole u Beogradskom naselju Borča bilo je zadržano u bolnici nakon što su konzumirali hranu i sokove kupljene u pekari u krugu škole.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije