Zbog poplava vanredno stanje u 52 grada i opštine u Srbiji: Za 24 sata evakuisano 217 osoba

1
AA
Zbog poplava vanredno stanje u 52 grada i opštine u Srbiji: Za 24 sata evakuisano 217 osoba
Foto: AA / Evakuacija stanovnika u Srbiji

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Nedeljko Gagić rekao je da je vanredna situacija proglašena u 52 grada i opštine u Srbiji, a da je za 24 sata evakuisano 217 osoba.

Prema njegovim riječima od početka obilnih padavina od 26. maja do danas, evakuisano je ukupno 295 osoba koje su bila ugrožene, iz domova i vozila koja su bila zaglavljena u bujičnim poplavama.

"Najveća šteta je nastala na teritoriji Rasinskog upravnog okruga, Raškog upravnog okruga, Šumadijskog upravnog okruga, znači u tim centralnim delovima Srbije šteta je nanijeta najviše na, da kažemo, stambenim objektima. Bilo je dosta štete i na objektima javnih ustanova kao što su bolnice, velika šteta je nanijeta i na poljoprivrednim površinama koje su pod vodom, a ovi bujični potoci, bujične poplave naneli su i velike štete putnoj infrastrukturi, najviše tu mislim na lokalne puteve, nekategorisane puteve, a bilo je štete i na magistralnim putevima", rekao je Gagić.

Ova žena hoda Parizom sa zastavom Jugoslavije: 'Ovo je ona sa Olimpijade u Sarajevu 1984-te'

Ova žena hoda Parizom sa zastavom Jugoslavije: 'Ovo je ona sa Olimpijade u Sarajevu 1984-te'

Pripadnici MUP-a Srbije, Sektora za vanredne situacije tokom noći su preventivno obilazili sve kritične vodotokove na teritoriji cijele Republike Srbije, a bili su angažovani na crpljenju vode u Boru u naselju Savača, u mjestu Šarlinac, opština Doljevac iz podruma Gerontološkog centra, u Jagodini na lokaciji nove industrijske zone, kao i na evakuaciji životinja u domaćinstvu u Grockoj.

Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi sinoć je u mjestu Mirosaljci u Lazarevcu, evakuisao jednu osobu koja je upala u rijeku Turija.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom apeluje na sve građane da ne prilaze nabujalim bujičnim vodotokovima, da u slučaju eventualne opasnosti slušaju nadležne institucije i da, ukoliko voda prijeti da uđe u domaćinstva, iskoriste džakove sa pijeskom da obezbijede lokaciju, kao i da se u slučaju direktne opasnosti popnu na više etaže, isključe električnu energiju i pozovu vatrogasce na broj 193 ili policiju na 192, kako bi im bila pružena adekvatna pomoć", navode iz MUP-a Srbije.

Srbijanski mediji objavili su da je most preko Zapadne Morave, koji spaja čačanska sela Mrčajevce sa Mršincima i Slatinom, potpuno uništen rano jutros pred naletom bujice i obilnih padavina koje su pogodile Čačak i okolinu.

Vanredna situacija na snazi je za cijelu teritoriju gradova Kruševac, Bor, Čačak, Loznica, Jagodina, Prokuplje, Kraljevo, opština Aranđelovac, Aleksandrovac, Lučani, Topola, Rača, Lebane, Doljevac, Rekovac, Arilje, Aleksinac, Svilajnac, Paraćin, Sokobanja, Despotovac, Sjenica, Koceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ćićevac, Ražanj, Trstenik, Medveđa, Kuršumlija, Brus, Vladičin Han, Žitorađa, Blace, Kučevo, Smederevska Palanka.

Osim toga vanredna situacija proglašena je na dijelu teritorija grada Šapca i Užica, opština Trgovište, Bojnik, Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Kosjerić, Varvarin i Majdanpek.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije