Zbog masovne krađe pčelinjaka, formiran specijalni tim policajaca

Radiosarajevo.ba
Zbog masovne krađe pčelinjaka, formiran specijalni tim policajaca
Zbog masovne krađe pčelinjaka i meda u Srbiji je formiran Operativni tim za suzbijanje krađa pčela.

Sve je pokrenuo Savez pčelarskih organizacija Srbije, a na čelu tima je Radivoje Stojanović, kriminalistički inspektor iz Beograda, koji je i pčelar u slobodno vreme.

Kako kaže Stojanović, pčelarstvo u našoj zemlji je u ekspanziji, a ljudi ne mogu stalno da obilaze svoje rojeve. Tako je samo u njegovoj opštini Barajevo u poslednjih nekoliko godina ukradeno čak 108 košnica. To ga je navelo da formira ovaj specijalan tim policajaca, a pčelara koji pomažu u rasvetljavanju krađa.

Pčelar Slavko Stojković iz Kraljeva jedan je od prvih koji je zahvaljujući ovom timu dobio nazad svoje košnice.

"Svake godine neko od mojih poznanika pčelara ostane bez košnica ili mu lopovi pokupe med. Pre nekoliko mjeseci ukrali su mi sedam košnica. Dio smo našli u blizini Rakovca na Fruškoj gori, a dio na Banjici u Beogradu. Lopov, koji je naravno pčelar jer za ovakvu krađu treba znanje, uhvaćen je, ali još nije pokrenut nikakav postupak. Policija je nezainteresovana za ovakve slučajeve, pa mislim da se sada pokreću stvari sa mrtve tačke - rekao je Stojković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije