Završen susret Nikolića i Jahjage

Radiosarajevo.ba
Završen susret Nikolića i Jahjage

Trojni sastanak predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, predsjednice Kosova Atifete Jahjage i visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i bezbjednost Catherine Ashton završen je oko 18,30 sati.

Prvi sastanak srbijanskog predsjednika i kosovske predsjednice je trajao oko 50 minuta, iza zatvorenih vrata, u zgradi Evropske vanjske službe (EEAS) u Bruxellesu.

Trojnom sastanku su prethodili odvojeni razgovori Ashton sa Nikolićem i Jahjagom. Nakon sastanka Nikolić je izjavio da je Jahjagi poručio da ako nastavi insistirati na tome da je Kosovo nezavisna država, dijalog ne može ići u postizanju zajedničkog rješenja.

Bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović je ocijenio da sastanak nije "imao puno smisla" osim da kao takav predstavi simboličku podršku za dijalog kao put za rešavanje otvorenih pitanja.

On je rekao da to ne znači da su velika i najveća pitanja kao što su status Kosova zaboravljena, ali ih ne treba isticati sada, jer ni jedna ni druga strana nisu spremne da razgovaraju o statusu Kosova.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije