Nakon 1.277 dana / Završen je Pelješki most: U toku tehnički pregled

27. 01. 2022. u 12:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nakon 1.277 dana završena je izgradnja mosta Pelješac! U srijedu, 26. januara, završeni su svi građevinski radovi na mostu Pelješac, a danas je započeo tehnički pregled mosta.

U Hrvatskim cestama su za Jutarnji.hr potvrdili kako je danas započeo tehnički pregled mosta koji bi trebao završiti do 31. januar. Iako se formalni završetak radova računa nakon završetka tehničkog pregleda, jer se tokom pregleda mogu utvrditi neki nedostaci koje treba dodatno ispraviti već danas se zapravo može kazati kako su radovi završili.

Kineska firma CRBC izgradnju mosta Pelješac započela je 30. jula 2018. godine. Tog dana je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić predstavnicima CRBC-a u Stonu predao svu dokumentaciju, otvoren je dnevnik radova i potpisan zapisnik o uvođenju kineskog izvođača u posao.

Stajali radovi

Rok za završetak radova bio je 36 mjeseci i 29 dana. Iako u taj rok ulazi i obavljanje tehničkog pregleda može reći da je izgradnja mosta trajala 52 dana duže od planiranog.

No, kada se uzme u obzir da su radovi nekoliko mjeseci stajali zbog epidemije koronavirusa može se reći kako je most završen prije utvrđenog roka. Nakon uspješnog završetka tehničkog pregleda slijedi postupak izvođenja svih potrebnih dozvola za most.

Spojna cesta

U ovom trenutku završeni su radovi na mostu a uskoro će biti završena i spojna cesta koja vodi od Jadranske magistrale do samog mosta te još treba napraviti cestovni spoj od mosta do dionice nove pelješke ceste od Duboke do Šparagovića koju gradi firma Strabag kako bi most s obje strane bio spojen s kopnom.

Prema posljednjim službenim najavama iz Hrvatskih cesta, na ljeto će u saobraćaj biti puštena spojna cesta od Jadranske magistrale do mosta, most Pelješac te nova pelješka cesta od mosta do čvora Prapratno. Preostali dio ceste, od stonske obilaznice do mjesta Doli trebala bi biti završena najkasnije do kraja ove godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (7)