Izbori na Kosovu: 20 osoba privedeno, vode DS I Samoopredjeljenje

Anadolija
Izbori na Kosovu: 20 osoba privedeno, vode DS I Samoopredjeljenje
Foto: Twitter / Ilustracija

Zatvorena su birališta na Kosovu na kojima su građani glasali na prijevremenim parlamentarnim izborima.

Biračka mjesta su bila otvorena od 7 do 19 sati u 38 kosovskih opština. Glasalo se u 895 biračkih centara s ukupno 2.547 biračkih mjesta, a pravo glasa imalo je oko 1,9 miliona birača.

Prema prvim neslužbenim rezultatima koje je objavio Klan Kosova vode Demokratski savez i Samoopredjeljenje s 30 posto glasova.

Slijede Demokratska partija Kosova s 22.28 posto, Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija s 10.58 posto te Socijaldemokratska inicijativa i Alijansa za Novo Kosovo sa 4.41 posto glasova.

Na ovim izborima sudjelovalo je 20 stranaka, četiri koalicije i jedan neovisni kandidat iz redova bošnjačke zajednice, a pravo glasa imalo je 1.937.869 glasača.

Prema podacima CIK-a, izlaznost na ovim izborima bila je 44,19 posto.  

Državno tužilaštvo Kosova saopćilo je da je u toku izbornog procesa zadržano 20 osoba. Tužioci na terenu su uočili 16 slučajeva kršenja izbornih pravila i s tim u vezi privedeno je 20 osoba. Riječ je o zloupotrebi prava glasa, ometanju izbornog glasanja, ugrožavanju tajnosti glasanja, uništavanje glasačkih dokumenata, sprečavanje vršenja prava glasanja.

Na ovim izborima prema odluci Centralne izborne komisije glasalo se samo s važećim kosovskim dokumentima, dok je ranije bilo moguće glasanje i sa srpskim dokumentima.

Na izborima se nadmetalo 25 političkih subjekata, od kojih su četiri koalicije, 20 političkih partija i jedan nezavisni kandidat.

Ovi parlamentarni izbori su sedmi po redu nakon rata na Kosovu 1999. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije