Zatvor za korumpirane advokate, ljekare, policajce...

Radiosarajevo.ba
Zatvor za korumpirane advokate, ljekare, policajce...

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na skoro 20 godna zatvora grupu odvjetnika, policijskih službenika i zaposlenih na Vojno medicinskoj akademiji (VMA) jer su davali i primali mito kako bi uticali na sudske postupke u korist okrivljenih, kao i zbog izdavanja lazznih ljekarskih uverenja, javlja Tanjug.

Odvjetnik Slavoljub Mitrović osuđen je zbog primanja mita na sedam godina zatvora. Pored toga izrečena mu je mjera zabrane obavljanja advokature u roku od pet godina, a obavezan je i da vrati pet hiljada eura i plati sudske troškove.

Zbog primanja mita na dvije godine osudjen je policajac Jugoslav Kovačević, dok je šest mjeseci visse izrečeno policijskom službeniku Nataši Kovačević, kojoj se pored primanja mita sudilo i zbog zloupotrebe službenog položaja. Njezin kolega Žika Živković osuđen je na 13 mjeseci, koliko je i proveo u pritvoru.

Tom presudom, koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda, potvrđena je prvostepena presuda Specijalnog suda u Beogradu iz prosinca 2011.        

Mirjana Tomović, s Vojnomedicinske akademije osuđena je na 18 mjeseci zatvora, Saša Bošnjač na dve godine, a Drašo Kojović 14 mjseci. Na osam mjeseci zatvora osuđen je Milutin Knežević, dok je na dva mjeseca manje osuđena Ljiljana Purić.
    
Godinu dana zatvora je izrečeno Milivoju Zarubici, zbog davanja mita. Tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja Snežane Borut i Vladana Todosijevića.
    
Postupak protiv ove grupe započet je krajem maja 2008. godine, podsjeća novinska agencija Fena. Kao organizatori označeni su Mitrović i beogradski odvjetnik Nebojša Pavlović, koji je nedugo nakon izlaska iz pritvora izvršio samoubojstvo: tokom boravka u pritvoru je smršao 40 kilograma, i sve vrijeme je tvrdio da nije kriv.

Mitrović i Pavlović su prema presudi, organizovali kriminalnu grupu i uz pomoć podmićivanja policajaca i ljekara svojim klijentima osiguravali povoljniji ishod postupaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije