Zaštitimo ptice naše regije!

Radiosarajevo.ba
Zaštitimo ptice naše regije!

“Ptice bez granica” naziv je kampanje koju pokreću Oxfam i Centar za zaštitu i proučavanje ptica, u saradnji s partnerima Naše Ptice i Novi val iz Bosne i Hercegovine, te Općina Tivat iz Crne Gore. Kampanja podizanja svijesti o potrebi borbe protiv krivolova i zaštite ptičijih staništa je dio projekta „ORNIBA-Zaštita ptičjih vrsta na Balkanu: Zajednička intervencija Bosne i Hercegovine i Crne Gore“. Projekat finansira Evropska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranična saradnja Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Ova inicijativa primarno je usmjerena ka zaštiti Hutovog blata u BiH i Tivatskih solila u Crnoj Gori, kao dijela Jadranskog migratornog puta.

Kampanja će biti realizirana 19. i 20. jula 2014. godine, na graničnom prelazu Zubci-Sitnica, između Trebinja (BiH) i Herceg Novog (Crna Gora), uz saradnju s Graničnom policijom obje države. 

Posjetiteljima će biti skrenuta pažnja na probleme vezane za borbu protiv krivolova, očuvanje ptičijih staništa ovog migratornog puta, uspostava watchdog inicijative, što su i glavni ciljevi ove kampanje. Na graničnom prelazu će se dobiti informacije o tome kako se može pomoći u zaštiti ptičijeg fonda, a sve uočene nepravilnosti prijaviti na stranici www.orniba.net.

Do sada je na području Hutovog blata registrirano 249 vrsta ptica, stalno ili povremeno nastanjenih, od kojih su kao najugroženije identificirane mali vranac (Phalacrocorax carbo) i patka njorka (Aythya nyroca). Na području Tivatskih Solila do danas je registrirano 113 vrsta ptica, a najugroženije su žličarka (Platalea leucorodia) i ždral (Grus grus).


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije