Zahtjev Srbije za članstvo EU dolazi u teškom trenutku

Radiosarajevo.ba
Zahtjev Srbije za članstvo EU dolazi u teškom trenutku

Srbija je posljednja zemlja koja je zatražila da postane članicom unije koju čini 27 zemalja. Damian Chalmers iz londonske School of Economics kaže da svaka zemlja koja želi postati članicom Evropske unije mora zadovoljiti niz kriterija:

"Kao prvo, te zemlje moraju provesti pravnu reformu, odnosno inkorporirati sve zakone Evropske unije u svoj sistem. To je obiman posao, Unijini zakoni prostiru se na oko 70 do 80 hiljada stranica. Drugo, moraju zadovoljiti i ekonomske kriterije - imati stabilnu tržišnu ekonomiju, sposobnu da se nosi s konkurencijom ostalih članica, te imati nisku inflaciju. I treće, tu su politički kriteriji: od potencijalnih novih članica očekuje se stabilna demokracija i pravna država te poštivanje međunarodnih sporazuma o ljudskim pravima, posebice onih koji se odnose na zaštitu manjina."

Tomas Valasek iz londonskog Centra za evropsku reformu kaže da zahtjev Srbije za ulazak u članstvo dolazi u teškom trenutku:

"Šansama Srbije ne pomaže činjenica da su članice izgubile entuzijazam za daljnjim proširenjem. Dosta veliki broj, osobito starije članice, smatraju da se Evropska unija već proširila previše i prebrzo. Sada zato žele period odmora umjesto da jure u dodatno proširenje. Međutim, Evropska se unija obvezala da će se jednog dana proširiti I na Zapadni Balkan. Ipak, taj bi proces svejedno mogle usporiti one članice koje ne žele prihvatiti nove u skoroj budućnosti. "

Mladić i Kosovo - prepreke na putu ka EU

Analitičari kažu da je Srbija sučeljena s nizom prepreka. Najveća je, kaže Tomas Valasek, što je optuženik za ratne zločine i genocid Ratko Mladić još uvijek na slobodi. On kaže da će nekoliko zemalja EU, poput Holandije i Britanije, insistirati da se on uhapsi i pošalje u Den Haag, prije nego Srbija postane članica.

Druga prepreka je status Kosova. Beograd tu državu još uvijek smatra svojom pokrajinom. Damian Chalmers iz londonske School of Economics o tome kaže:

"Problem Kosova leži u tome što – iako ga je priznao veliki dio međunarodne zajednice – to nisu učinili svi. Ipak, mislim da će oni koji su priznali Kosovo prije ili kasnije izvršiti pritisak na Srbiju da to i ona učini."

Međutim, Tomas Valasek drugačijeg je mišljenja:

"Evropska unija zapravo nije u poziciji da traži od Srbije priznanje Kosova kao uvjet za članstvo iz jednostavnog razloga što su same članice Evropske unije po tom pitanju podijeljene. Iako ih je većina priznala Kosovo, dosta njih – recimo Španija, Rumunija i Slovačka – nisu. Upravo zbog toga, Evropska unija ne može priznanje Kosova postaviti kao uvjet za članstvo Srbije."

Analitičari kažu da je pred Srbijom dug i neravan put prema članstvu u Evropskoj uniji – proces koji bi mogao trajati pet to osam godina, a možda i duže.

voanews.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije