Zagreb traži da osuđeni ratni zločinci plate odštetu

Radiosarajevo.ba
Zagreb traži da osuđeni ratni zločinci plate odštetu

Opštinski sud u Zagrebu traži da trojica osuđenih ratnih zločinaca isplate državi pare, jer je ona obeštetila njihove dvije žrtve iz Gospića, javlja agencija Beta.

Opštinski građanski sud u Zagrebu danas je prvostepeno presudio da osuđeni ratni zločinci Mirko Norac, Tihomir Orešković i Stjepan Grandić moraju platiti oko 108.000 kuna (14.000 eura) državi, jer je obeštetila njihove dvije žrtve iz Gospića.

Država je tužbom tražila od njih trojice da isplate novac u iznosu kojim je ona ranije Stojanki i njenom sinu Đorđu Boriću nadoknadila štetu jer su uhapšeni bez razloga, odnosno zbog prisilnog odvođenja i zatvaranja u kasarni Perušić u oktobru 1991.

Norac, Orešković i Grandić osuđeni su prije 11 godina na riječkom sudu zbog ratnog zočina nad civilima srpske nacionanosti u Gospiću 1991.

Tom su presudom, podsjeća agencija Hina, osuđeni i zbog hapšenja i odvođenja Stojanke i Đorđa Borića vozilom civilne policije s lisicama na rukama i zatvaranja u najtežim nečovječnim uslovima među poznanicima i komšijama koji su sutradan ubijeni.

Tihomir Orešković osuđen je na 15 godina zbog likvidacije srpskih civila u Gospiću u jesen 1991. Mirko Norac najprije je osuđen na 12 godina zatvora za zločine u Gospiću , a zatim na šest zbog ratnog zločina u Medačkom džepu 1993. Te dvije kazne objedinjene su na ukupno 15 godina zatvora.

Obojica su u međuvremenu puštena na slobodu pošto su u zatvoru proveli 13, odnosno 10 godina zatvora.

U još nekoliko slučajeva država potražuje novac koji je isplatila žrtvama u Gospiću i Medačkom džepu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije