Zagreb se digao zbog sramotnog plakata u tramvaju: Seksistički javni cirkus

Radiosarajevo.ba
Zagreb se digao zbog sramotnog plakata u tramvaju: Seksistički javni cirkus
Arhiv / Plakat je objavljen u zagrebačkim tramvajima

Kada muškarac pije poveća mu se spolna želja, ali smanjuje spolna moć. Kada žena pije ona se neoprezno upušta u spolne odnose. Tako otprilike izgleda plakat koji je jučer postavljen u zagrebačkim tramvajima koji je trebao biti edukativan, a ispao je seksistički.

Plakat koji je izrađen u saradnji Gradskog ureda za zdravstvo i udruge Centar za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj (CEDAR) trebao je biti pokušaj edukacije mladih o štetnosti alkohola, a javnosti je zapeo za oko zbog objašnjavanja kako alkohol djeluje na spolni sistem žena i muškaraca.

Ovakvo klasificiranje pijanih žena u saopćenjima su osudile gradske organizacije SDP-a i HNS-a. Žene SDP-a navode kako se plakatima grubo vrijeđa dostojanstvo žena, “konstatacijom kako alkohol kod žena dovodi do neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama”.

Ističu kako je cilj postavljanja plakata – prevencija eksperimentiranja srednjoškolaca s alkoholom – plemenit, ali i upozoravaju da je to izvedeno na potpuno neprihvatljiv način, te “predstavlja demonstraciju seksizma i školski je primjer promicanja rodnih stereotipa”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije