Zagreb: I Ćiro Blažević šetao protiv ćirilice

Radiosarajevo.ba
Zagreb: I Ćiro Blažević šetao protiv ćirilice

Grupi od oko 300 članova Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara u ponedjeljak se pridružio u šetnji Zagrebom i trener svih trenera Ćiro Blažević, poznat i kao veliki ljubitelj Franje Tuđmana, pišu Novosti.

Blažević je međutim zaboravio da se njegov idol, bivši hrvatski predsjednik lično zalagao za uvođenje dvojezičnosti i davanje prava nacionalnim manjinama, a da je ustavni zakon koji reguliše dvojezičnost donesen baš u vrijeme HDZ-a, kojeg je Ćiro uvijek podržavao.

Ćiro se u posljednje vrijeme politički malo eksponira, ali je nedavno branio i fudbalera Josipa Šimunića za kojeg je rekao da nema pojma ni šta je NDH, ni Maks Luburić. Ćiro često govori i o svojoj braći, Antu i Josi, koji su bili kao mladići ustaše, a ubijeni su tokom rata.

"Ne opravdavam zločine ustaša, nije ni moj otac opravdavao sinove koji su otišli u ustaše. Sve što je protiv čovječnosti i civilizovanog ponašanja ne opravdavam", kaže Ćiro, koji je kritikovao i ustaški poklič Za dom spremni na stadionima.

Kako pišu Novosti, od poznatih koji su u ponedjeljak podržali Štab prilikom predaje 630.000 potpisa za raspisivanje referenduma protiv ćirilice bio je samo Blažević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije