Zadar: Smjena direktora škole u kojoj je žigosana učenica u obliku slova "U"

Radiosarajevo.ba
Zadar: Smjena direktora škole u kojoj je žigosana učenica u obliku slova "U"
FOTO: Zadarski list / Sve ovo dogodilo se dok su bili u razredu za vrijeme nastave
Hrvatska ministrica obrazovanja pokrenula je postupak razrješenja direktora zadarske škole u kojoj je učenici upaljačem urezan ustaški znak "U" na ruci.

Incident se dogodio u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi a učenici je znak urezao njen "kolega", učenik. 

Ministrica Blaženka Divjak je izjavila da je prosvjetna inspekcija nedvosmisleno utvrdila propuste škole i direktora u oblasti prevencije nasilja i vaspitanja.

"Svako mora da preuzme svoj dio odgovornosti. Žalosno je što školski odbor nije postupio prema prijedlogu inspekcije. Ja ću pokrenuti postupak razrješenja", rekla je ministrica.

Incident se, inače, odnosi na to da je učenik prvog razreda srednje škole upaljačem žigosao svoju koleginicu i jednog kolegu, tako što joj je na ruci ispisao ustaški simbol u obliku slova "U".

"Nakon toga je rekao: 'Sad imaš slovo U, sad se možeš hvaliti da si ustaša.' Nakon toga je zagrijavao još jedan upaljač i pritisnuo mog kolegu iz klupe", rekla je ranije žigosana učenica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije