Austrijanci zabranili misu u Bleiburgu: Hrvatske vlasti bez komentara

Fena
Austrijanci zabranili misu u Bleiburgu: Hrvatske vlasti bez komentara
Katolička Crkva u Koruškoj odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga zbog toga jer se ta misa politički instrumentalizira, priopćila je u petak tamošnja Katolička Crkva.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković upoznat je s tom informacijom, a kako je Sabor pokrovitelj te komemoracije, Jandroković planira najprije obaviti razgovore s organizatorima te potom odlučiti što dalje i uskladiti buduće postupanje, navodi Hina.

Kako se doznaje iz izvora bliskih Uredu predsjednika Sabora, razgovarat će se najprije s Počasnim bleiburškim vodom i Katoličkom Crkvom, odnosno Hrvatskom biskupskom konferencijom koji su organizatori komemoracije, nakon čega će odlučiti što dalje.

Ni hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić nije u petak željela detaljnije komentirati odluku crkve u Austriji da zabrani održavanje mise za poginule vojnike Nezavisne Države Hrvatske pored Bleiburga, nego je ocijenila da je misa najbolji način da se komemoriraju žrtve iz Drugog svjetskog rata.

"Ne treba komentirati ono što druge države rade...za nas je Bleiburg mjesto sjećanja i komemoracije za žrtve koje su tamo bile. Najbolji način da se komemoriraju je sveta misa", izjavila je novinarima Pejčinović Burić.

Misa je trebala biti održana 18. maja, a iako se skup održava na privatnom posjedu, održavanje mise iziskuje dozvolu nadležne crkve u Koruškoj.

Austrijska država od prošle se godine počela pojačano kritički odnositi prema skupu u Bleiburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika Europskog parlamenta. Nedavno je stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz razdoblja NDH, podsjeća Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije