Zabranjena Gay parada u Beogradu

Radiosarajevo.ba
Zabranjena Gay parada u Beogradu

Savjet za nacionalnu bezbjednost Srbije zabranio je sve skupove tokom predstojećeg vikenda, samim tim i najavljenu gay paradu u Beogradu, javljaju u petak srbijanski mediji.

Organizatori Parade ponosa ranije u petak saopćili su da neće otkazati, niti odgoditi Paradu i da samo država može da je zabrani, čime bi, kako su rekli, pokazala da odustaje od svog suvereniteta u centru Beograda. Na kraju, država je i zabranila Paradu.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da su svi skupovi, planirani tokom vikenda u Beogradu, uključujući i Paradu ponosa, zabranjeni, jer je policija procijenila da postoji veliki rizik ugrožavanja bezbjednosti u gradu, nastajanja velikog haosa i opasnost od gubitka ljudskih života.

"Može policija da obezbijedi održavanje Parade ponosa, ali upotrebom vatrenog oružja, vodenih topova i gubitka ljudskih života. Je li to cijena? Nije, dok sam ja ministar", rekao je Dačić za B92.

Dačić kaže da, zbog svih tih bezbjednosnih procjena, nije bilo dileme da se zabrane svi skupovi, jer su sve bezbjednosne procjene pokazivale da se može očekivati veliko narušavanje reda i mira, napada na diplomatska predstavništva i druge objekte, sukobi, ljudske žrtve, haos, oštećenje imovine.

On je naveo da je održavanje Parada ponosa ustavno pravo i da se ne zabranjuje zbog njene suštine, ali da MUP može da zabrani određene skupove kako bi se spriječilo ugrožavanje života i imovine i da će sutra i u nedelju "svim sredstvima spriječiti bilo kakav javni skup".

On je rekao da je odluka o zabrani donijeta poslije konsultacija sa državnim vrhom, te da je sa njom upoznat i predsjednik Srbije Boris Tadić, kao i da je ta odluka "definitivna i neopoziva".

Dačić ističe da su protiv Parade ponosa "različite ekstremne grupe" i da se njihova komunikacija odvija tako da ih policija ne može da prati, kao na primjer preko video-igrica.

"Oni to smatraju kao `krstaški rat`, spremio se veći broj ljudi da spijreči Paradu, nego što je onih koji bi učestvovali u paradi", rekao je Dačić.

On je naveo da je trenutno u Srbiji došlo do sinteze raznih nestabilnosti, kao što je sukob Srbi i Mađara, situacija sa Albancima na jugu Srbije, traženje autonomije Sandžaka, pozivi na bojkot popisa.

"Bilo bi lijepo da se u Prištini održi gej parada, ona je trenutno najomiljeniji prostor Evrope", smatra Dačić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo je sve javne skupove koji su bili zakazani za vikend, uključujući i Paradu ponosa. MUP je odluku o zabrani donio poslije sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Članovi Savjeta su predsjednik i premijer Srbije, ministri odbrane, pravde i policije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, direktor BIA i rukovodioci vojne službe bezbjednosti i vojno-obavještajne službe Ministarstva odbrane.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije