Zabilježen zemljotres u Crnoj Gori: "Snažno je udarilo nešto u kuću"

0
Radiosarajevo.ba
Zabilježen zemljotres u Crnoj Gori: "Snažno je udarilo nešto u kuću"
Foto: EMSC / Zemljotres u Crnoj Gori

Sinoć oko 00:32 sati, zabilježen je zemljotres u susjednoj Crnoj Gori. Prema podacima EMSC-a, epicentar je bio 40 km od Podgorice i kilometar od Bara.

"Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je dana 12. juna 2022. godine, u 0 časova i 32 minuta registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na području naselja Šušnja, Bar (Crna Gora). Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 3.4 jedinice Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od IV-V stepeni Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 15 km.

Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres nije mogao izazvati materijalne štete u epicentralnom području.

“Cease”, djelo umjetnice Šejle Kamerić, od danas u Veneciji

“Cease”, djelo umjetnice Šejle Kamerić, od danas u Veneciji

Položaj epicentra ovog zemljotresa sa izoseistama (zonama istog intenziteta) za slučaj čvrste stijene u podlozi, prikazan je na karti.

Satelitski snimak regiona epicentra se može vidjeti na ovoj Internet adresi (Google Maps)", navodi se u saopćenju.

"Snažno je udarilo nešto u kuću", "Grmljavina, pa udar", "Kao eksplozija...", "Zvuk kao grmljavina ili eksplozija pa kratko ali baš jako drmanje.... I nije mi jasno zašto nema podataka još uvijek", glasili su samo neki od komentara na stranici EMSC-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije