Za šta je tačno optužen Goran Hadžić

Radiosarajevo.ba
Za šta je tačno optužen Goran Hadžić


Goran Hadžić, koji je danas uhapšen kao posljednji haaški bjegunac na Fruškoj Gori u Srbiji, bio je tokom devedesetih predsjednik Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem, te predsjednik Republike Srpske Krajine. Rođen je 1958. godine, u Vinkovcima u Hrvatskoj.

Optužnica je protiv njega potvrđena 4. juna 2004, a objelodanjena 16. jula 2004.

U optužnici se navodi da je Goran Hadžić, kao predsjednik Vlade samoproglašene Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem (SAO SBWS), i nakon toga kao predsjednik Republike Srpske Krajine (RSK), učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu kao saizvršilac.

Svrha tog udruženog zločinačkog poduhvata bila je da se silom trajno ukloni većina hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva sa otprilike jedne trećine teritorije Republike Hrvatske s ciljem da to postane dio nove države pod srpskom dominacijom. Ta područja su obuhvatala regije koje su srpske vlasti nazivale “SAO Krajina,” “SAO Zapadna Slavonija,” i SAO SBZS. Do 26. februara 1992, sva ta područja su postala dijelom samoproglašene RSK.

Navodi se da je taj udruženi zločinački poduhvat započeo najkasnije 25. juna 1991. i trajao barem do decembra 1993. Među pojedincima koji su učestvovali u ovom zločinačkom poduhvatu bili su Slobodan Milošević, Milan Martić, Jovica Stanišić, Franko Simatović, zvani Frenki, Vojislav Šešelj, Radovan Stojčić, zvani Badža, Željko Ražnatović, zvani Arkan, i drugi poznati i nepoznati pripadnici Jugoslovenske narodne

armije (JNA), pripadnici samoproglašene srpske Teritorijalne odbrane (TO) u SAO SBZS, pripadnici TO-a Srbije i TO-a Crne Gore, pripadnici lokalnih policijskih snaga među kojima su bile i snage srpske policije SAO SBZS poznate kao “Milicija SAO SBZS” i “Srpska nacionalna bezbednost” SAO SBZS, pripadnici policijskih snaga Republike Srbije (MUP Srbije), uključujući Državnu bezbednost (DB) Republike Srbije i pripadnici srpskih paravojnih grupa (poznatih i kao dobrovoljačke jedinice) iz Srbije, Crne Gore i Bosne, među kojima i pripadnici Srpske dobrovoljačke garde, paravojne/dobrovoljačke jedinice pod vođstvom Željka Ražnatovića, zvane "arkanovci" ili "Arkanovi tigrovi", kao i dobrovoljci okupljeni oko Srpskog četničkog pokreta i/ili Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, poznati kao "četnici" ili "šešeljevci", koji su tokom vojnih operacija bili u sastavu TO-a SBZS, ili su na neki drugi način bili povezani s njim, a svi oni djelovali su pod komandom JNA.

Također su učestvovale druge političke ličnosti iz Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Savezne Republike Jugoslavije, Republike Srbije, Republike Crne Gore, kao i neki srpski političari iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Goran Hadžić se tereti na osnovu individualne krivične odgovornosti za:
- Progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi; istrebljenje; ubistvo; mučenje; nečovječna djela; deportacije i prisilno premještanje,
- Ubistvo; mučenje; okrutno postupanje; bezobzirno uništavanje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom; uništavanje ili hotimično nanošenje štete ustanovama namijenjenih obrazovanju i religiji; i pljačkanje javne ili privatne imovine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije