Za silovanje - smanjeno vladanje

Radiosarajevo.ba
Za silovanje - smanjeno vladanje

Dječak koji je u školi u Požarevcu silovao školskog druga tokom velikog odmora kažnjen je smanjenjem ocjene iz vladanja i premiještanjem u drugi razred iste škole jer po zakonu ne može krivično odgovarati.

Centar za socijalni rad i uprava OŠ Kralj Aleksandar I, kao i svi drugi nadležni organi u ovom gradu, ne znaju šta da rade sa dječakom čiji je čin brutalnog nasilja šokirao Požarevac i cijelu Srbiju.

Ovaj učenik sedmog razreda, koji još nije napunio 14 godina i ne može po zakonu krivično da odgovara, živi sa starateljkom jer nema majku, a otac mu je u zatvoru.

Maloljetni silovatelj je odveo druga u garažu, naredio mu da se skine, a onda ga uz prijetnju da će ga prijaviti roditeljima da puši išamarao, brutalno silovao i natjerao na oralni seks. Potom su se obojica mirno vratila na nastavu. Nesrećni dječak se požalio jednom drugu šta se dogodilo, a kada je vijest došla do nastavnika, slučaj je 25. januara dospio u javnost

Za sada nema zvaničnih podataka iz policije, Višeg javnog tužilaštva, školske uprave i Centra za socijalni rad, uz obrazloženje da se štiti identitet maloljetnika. Jedino se zna da su u školi prethodnih dana boravile republička i gradska prosvjetna inspekcija, koje su sačinile izvještaj o okolnostima ovog slučaja.

Ovakav slučaj nasilja nezapamćen je u Požarevcu jer se do sada nije desilo da učenik siluje učenika. Zbog toga u gradu već danima vlada uznemirenost, posebno kod roditelja đaka.

"Nisam za to da se ovaj učenik proganja, vređa ili izopšti od druge dece jer je i sam dete, sigurno nesvesno težine onoga što je uradilo. Ipak, smatram da ga treba prebaciti u neku drugu školu, ne da bi se problem tako prebacio na tuđi teren, već da bi se time pomoglo napadnutom dječaku, kako ga više ne bi sretao u školi ", kaže roditelj jedne učenice iz OŠ Kralj Aleksandar I.

Ne može u popravni dom

Pošto je napadač maloljetnik do 14 godina starosti, on ne može snositi krivičnu odgovornost, niti može biti poslat u neki popravni dom. Sve što je po srbijanskom zakonu moguće je rad stručnog tima Centra za socijalni rad sa njim i njegovom porodicom.

Njemu će biti smanjena ocjena iz vladanja, ali da za sada nije poznato da li će biti prebačen u neku drugu školu.

Za cio slučaj saznalo se, kako piše b92, i zbog toga što se učenik koji je napao druga o ovome hvalisao ostaloj djeci, pa je tako priča dospjela i do razrednika, a potom i do direktora škole.

Slučaj je policiji prijavljen 25. januara, nakon čega je, po nalogu Višeg javnog tužilaštva, u saradnji sa Centrom za socijalni rad, direktorom škole, školskim psihologom i pedagogom, utvrđeno činjenično stanje i obavljeni razgovori sa akterima događaja.

Prema mišljenju psihijatra dr Vojina Kuzmanovića, prvenstvenu odgovornost ovdje ima porodica, potom škola i društvo.

"Danas su deca prepuštena sama sebi jer se roditelji sve manje bave njima. O tome svedoči upravo ovaj slučaj, gde je ispoljeno nezdravo ponašanje, jer je u ovom uzrastu prisutan nesklad fizičkog i mentalnog razvoja", kaže dr Kuzmanović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije