Za eksploziju u Sisku odgovoran MOL?

Radiosarajevo.ba
Za eksploziju u Sisku odgovoran MOL?

Organizacija "Zelena lista" i Udruženje oboljenih od raka optužili su MOL da nema interes da održava hrvatske rafinerije i da je najodgovorniji za jučerašnji požar u Rafineriji nafte u Sisku, gdje je u toku uviđaj i utvrđivanje štete na postrojenjima.

        Direktor Rafinerija Damir Butković najavljuje da će Rafinerija uskoro ponovo biti stavljena u pogon i ističe da su pričinjene velike štete na cjevovodima produktovoda i nadzemnim instalacijama, dok su ključna rafinerijska postrojenjana KP-6 na prvi pogled ostala neoštećena

        "Kako sada stvari stoje Rafinerija neće biti dugo van pogona", rekao je Butković i zahvalio sisačkim i vatrogascima koji su došli iz cijele Hrvatske da spriječe katastrofu neviđenih razmjera.

        Iz "Zelene liste" i Udruženja oboljelih od raka navode da su uvjereni kako će požar sigurno ostaviti posljedice na zdravlje ljudi i traže od odgovornih da priznaju grešku i budu kažnjeni.

        Sisačko Udruženje oboljelih od raka pozvalo je vlast, odgovorne pojedince i institucije da građanima Siska omoguće jedno od najvažnijih ljudskih prava - čist okolinu i zdrav život, jer od bolesti disajnih puteva umiru 2,5 puta više od građana drugih mjesta.

        I ovo Udruženja i "Zelena lista" slažu se da se požar vjerovatno ne bi dogodio da se INA pridržavala rokova koji se odnose na modernizaciju rafinerije, piše "Jutarnji list".  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije