'Za dom spremni' nije ustaški pozdrav

Radiosarajevo.ba
'Za dom spremni' nije ustaški pozdrav

Kninski prekršajni sud oslobodio je optužbi Jakova Markovića, koji je na štandu u Čavoglavama prodavao crne majice s natpisom "Za dom spremni".

Povodom dana Domovinske zahvalnosti na neformalnoj proslavi u Čavoglavama, optuženi Marković je prodavao kape, šalove i majice crne boje s natpisom "Za dom spremni".

Prekršajni je sud ustanovio da je neosporno da je Marković spomenute predmete prodavao, no da mu nije bilo poznato da bi sporni natpis i crna boja poticali na nacionalnu, vjersku ili bio koji drugi oblik mržnje. Sud je istaknuo da je natpis "Za dom spremni" poznat kroz hrvatsku historiju, još od vremena Nikole Šubića Zrinskog, te da natpis "ne predstavlja nikakvo ustaško obilježje", stoji u obrazloženju presude koju potpisuje sutkinja Katarina Peršen.

Na presudu je reagirao Hrvatski helsinški odbor, izjavivši da ih navedena presuda ne čudi "s obzirom na stanje u hrvatskom društvu"

"Kako je moguće da bilo koji sud u Hrvatskoj donese drukčiju presudu kada cijelo društvo, sve institucije vlasti ne samo da toleriraju masovno skandiranje "Za dom spremni" na sportskim natjecanjima pogotovo na nogometnim utakmicama, nego se od toga ne nastoje, barem riječima i djelom ograditi?"

Zaključuju da je "Za dom spremni" službeni pozdrav Pavelićevog fašističkog režima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije