Za Albaniju status kandidata za EU dostižan

Radiosarajevo.ba
Za Albaniju status kandidata za EU dostižan

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je u ponedjeljak da je Albanija ostvarila napredak u ispunjavanju potrebnih uslova i ocijenio da je dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU dostižan korak.

Barroso je na konferenciji za novinare u Bruxellesu, nakon sastanka sa albanskim predsjednikom Bujarom Nišanijem, izjavio da je uvjeren u evropsku perspektivu Albanije i dodao da je ohrabren dosadašnjim koracima te zemlje.

"Albanija je zaista napredovala i vjerujem da su dobri izgledi da se nastavi napredak u 2012. godini, a status kandidata je dostižan. Sada je na vama da uradite ono što je neophodno, uz našu pomoć, kako bi Albanije dalje napredovala u procesu eurointegracija", rekao je Barroso. On je naglasio da Tirana na tom putu može računati na podršku Evropske komisije (EK) kao svog partnera.

Barroso je naveo i da je za albanske vlasti ključno ispunjavanje 12 prioriteta, koje je Evropska komisija navela u svom izvještaju iz 2010. godine, a posebno one koje se tiču vladavine prava, reforme javne administracije i poštovanje osnovnih ljudska prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije