Ministar šovinista: Tužba što Albance zovem Šiptari kao zabrana odlaska u Jasenovac

Radiosarajevo.ba
Ministar šovinista: Tužba što Albance zovem Šiptari kao zabrana odlaska u Jasenovac
Foto: MO Srbije / Aleksandar Vulin

Nakon što je prije nekoliko dana u intervjuu za Pink kosovske Albance nazvao "Šiptari", ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin nalazi se na meti kritika. Ragmi Mustafa, predsjednik Nacionalnog vijeća albanske nacionalne manjine, izjavio je da razmišlja o tužbi protiv ministra odbrane jer "koristi uvredljiv termin Šiptari i time omalovažava Albance i stavlja ih u grupu drugorazrednih građana".

Na najavu tužbe protiv njega reagirao je Vulin u intervjuu Novostima.

"Najavu tužbe protiv mene zbog toga što Albance sa Kosova i Metohije nazivam Šiptarima, tumačim kao nastavak zabrane odlaska u Jasenovac ili na prostor Kosova. Srbi koji ne ćute - moraju biti ućutkani. Shvatiću tužbu kao kompliment za dosljednost i upornu borbu za istinu", rekao je Vulin.

Ne samo da se ministar odbrane Srbije ne kaje zbog svojih riječi nego ide korak dalje.

"To je termin koji Šiptari koriste sami za sebe, i ne znam zašto bi bio uvredljiv. Možda nije dobar izgovor? Za mene bi uvreda bila da me neko zove drugačije nego što ja zovem sebe. Šiptar je termin koji označava Albance sa Kosova i pokazuje da se ne misli na Albance koji žive u centralnoj Srbiji ili u Albaniji, i ne znam šta je tu sporno. Da li bi bolje bilo koristiti turske izraze Arnaut, Arbanas? Uvijek sam bio posebno na meti svih koji riječ Srbin smatraju uvredljivom, zato što postojimo, a posebno što govorim glasno i istinito", kazao je Vulin i ponovio da ukoliko Europska unija ne želi Srbiju, "ima ko je želi i da postoje i drugi savezi i druge zemlje koje žele da sarađuju".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije