Vulin odgovorio SDA: Nađite nekog drugog da se svađate s njim

Radiosarajevo.ba
Vulin odgovorio SDA: Nađite nekog drugog da se svađate s njim
Foto: RTRS / Aleksandar Vulin

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin istakao je da SDA, koja je kritizirala njegovu izjavu da "Republika Srpska nema svoju vojsku, ali da je ima srpski narod", mora naći neku temu da se svađa s nekim i oko nečega jer ta stranka sada ima Kongres.

SDA odgovorila Vulinu: Granica za Srbiju uvijek će biti na Drini, pomirite se s tim

Aleksandar Vulin u Stričićima: RS je prioritet Srbije, čuvat ćemo je i pomagati

„SDA je nešto pisala. Ne učestvujem u njihovim svađama ni unutrašnjem pitanju BiH, to ostavljam političarima u BiH i građanima BiH. Tu rečenicu rekao prije pola godine i ranije, i ne jednom je ponovio, a oni su se sad sjetili da im nešto smeta. Imaju Kongres, pa moraju da se bave nečim“, rekao je Vulin za TV Pink.

Mi volimo svoj narod

Vulin tvrdi da Srbija jedina u okruženju bezuvjetno priznaje teritorijalni integritet BiH te naveo da se od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nikada nije moglo čuti da ne govori s poštovanjem o BiH.

„Mi kažemo da poštujemo BiH i volimo RS. Šta je tu pogrešno? Naravno da volimo svoj narod i zemlju u kojoj živi“, istakao je Vulin.

On je dodao kako nije primijetio da BiH ima sa Srbijom neke sporove o pitanju ko gradi most, na kojoj strani, ko prelazi teritoriju ovu ili onu.

„Nemamo taj problem. To je kao kad slušamo Hrvate koji nas napadaju zato što obilježavamo godišnjicu "Oluje". Znači, mi nemamo pravo da se isplačemo za našim poginulim, a oni koji su to počinili imaju pravo da slave. Mi imamo pravo na svoju radosti i na svoju tugu“, dodao je Vulin.

On je podsjetio da je nakon izmjena Dejtonskog sporazuma RS ostala bez svoje vojske, ali da je činjenica da srpski narod u Srbiji ima svoju vojsku, te da je Srbija uvijek tu da čuva mir i stabilnost na čitavom Balkanu.

„Jačanje Vojske Srbije i jačanje Srbije je garancija da će biti mira na Balkanu. Kad god je Srbija bila jaka, kad god je bila uspješna, nije bilo ratova, sve je bilo mirno. Kada je Srbija bila u teškim situacijama, kada je Srbiji bilo loše, kada Srbija nije mogla u političkom, diplomatskom, ekonomskom smislu da zaštiti sve Srbe, gdje god oni da žive, onda je bilo ratova i sukoba na Balkanu“, istakao je Vulin.

Prema njegovim riječima, Srbija je sve jača i njena vojska je sve jača, zato će i mir na Balkanu biti sve jači, a svako kome je do mira to razumije i želi jačanje Srbije.

Govoreći o svojoj posjeti RS i završnoj ceremoniji 54. Kočićevog zbora u Stričićima, Vulin, koji je porijeklom sa Zmijanja, rekao je da vjeruje da su svi Srbi kada god se sretnu i gdje god se sretnu "domaći" i da je RS sretna što Srbija jača.

„Srbija se u RS iskreno voli, iskreno poštuje, u nju se uvijek gleda, o njoj se razmišlja. Vrlo se prati šta Srbija misli, a posebno se osjeća ponos zbog toga što je Srbija snažnija nego što je bila“, istakao je Vulin.

Što je Srbija snažnija, jača i što na svom čelu ima predsjednika Vučića koji razumije šta su RS i Srbija i zna koliko je važna ta veza, kao i da Srbija bude uspješna, sigurna i stabilna, onda je, kaže Vulin, i RS uspješna, sigurna i stabilna.

Komentirajući ocjenu Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske da je "krajnje neprihvatljiva" izjava Vučića koji je povodom napada na Srbe u Kninu rekao da je razumljivo što se najveći dio srpskog naroda prije 30 godina pobunio protiv takvog režima, Vulin je rekao da licemjerstvo te poruke iz Hrvatske govori o tome sa koliko iskrene mržnje hrvatska politika pristupa Srbiji.

Teška istina

„Vučić je rekao istinu. Ne može se razumjeti građanski rat na prostoru Hrvatske bez sjećanja na jasenovački genocid. Srpski narod, žene i djeca, u glinskoj crkvi su spaljivani živi, i kada na takvom mjestu održite miting HDZ-a u ustaškim uniformama, šta očekujete“, upitao je Vulin.

On je ocijenio da hrvatska politika treba da se suoči sa tom teškom istinom, ali da nema hrabrosti.

„Vučić govori istinu onakvu kakva jeste. Nemaju ni Hrvati, ni Bošnjaci, ni svi drugi narodi na prostoru Balkana boljeg saveznika za politiku mira od Aleksandra Vučića. Nisam uvjeren da Vučić ima iskrene sagovornike kada je mir u pitanju u drugim narodima“, dodao je Vulin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije