Vukovar: Veterani žele dijalog sa Srbima

Radiosarajevo.ba
Vukovar: Veterani žele dijalog sa Srbima

Nakon višemjesečnih uništavanja ćiriličnih tabli u Vukovaru, veterani okupljeni oko Štaba za odbranu Vukovara traže pomoć vlade da pitanje ćirilice riješe dijalogom sa Srbima, javlja Tanjug.

Promjena stava i zahjev vladi da im pomogne u pregovorima sa pripadnicima srpske manjine dolazi i nakon sedmodnevnog prikupljanja potpisa za raspisivaja referenduma kojim bi census pripadnika manjina s pravom na upotrebu jezika i pisma bio povećan sa sadašnjih 30 na 50 posto.

"Stožer poštuje sve nacionalne manjine u Vukovaru i ne želi umanjiti prava ni jedne od njih", poručili su na konferenciji za novinare na kojoj su govorili o prikupljanju potpisa za referendum o promjeni zakonske regulative, prenijeli su hrvatski mediji.

Ova promjena stava dela vukovarskih veterana došla je i nakon što je Ministarstvo Uprave odlučilo da, na inicijativu predstavnika srpske manjine, onemogući realizaciju Statuta Grada koji je nedavno izmenjen pod njihovim i pritiskom opozicione HDZ.

Poziv na dijalog uz pomoć vlade došao je i nakon što su predstavnici veterana u dva navrata o promjeni Ustavnog zakona o pravima manjina razgovarali sa premijerom Zoranom Milanovićem koji se žestoko tome protivi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije