Vukovar se i dalje protivi ćirilici

Radiosarajevo.ba
Vukovar se i dalje protivi ćirilici

Glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Zdravko Komšić ocijenio je u petak navečer da Vlada pokušava na sve moguće načine otupiti oštricu otpora Vukovaraca prema uvođenju dvojezičnosti i ćirilice u Vukovar, a predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Milaković kaže da je SDSS ostao na stajalištima koja je o uvođenju dvojezičnosti u Vukovar zastupao od početka,  javila je Hina, navodi Al Jazeera Balkans.

"Vlada pokušava na sve moguće načine otupiti oštricu otpora Vukovaraca prema uvođenju dvojezičnosti i ćirilice u Grad Vukovar, ali neće uspjeti jer mi ne odustajemo od protivljenja da latinica i ćirilica u Vukovaru postanu ravnopravno pismo što ćemo poručiti i s velikog prosvjednog skupa koji ćemo sedmog travnja održati u Zagrebu", izjavio je u petak navečer Hini Komšić komentirajući izjavu predsjednika Vlade Zorana Milanovića će se dvojezičnost u Vukovaru uvesti nakon lokalnih izbora.

"Riječ je bez sumnje o političkoj trgovini Milanovića i Pupovca kako bi i jedan i drugi dobili priliku osvojiti vlast na lokalnim izborima, a onda nas ćirilicom mogu 'mrcvariti' sljedeće četiri godine", kazao je Komšić dodajući kako je Milanovićeva izjava "dokaz da se u Hrvatskoj sve može".

Predsjednik vukovarske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Srđan Milaković istaknuo je kako je SDSS ostao na istim stavovima koje je o uvođenju dvojezičnosti u Vukovar zastupao od samog početka.

Poštivanje zakona

"Država je ta koja mora provoditi zakone koje je sama donijela. Mi ne možemo utjecati na to, kada će se ti zakoni provesti. To je stvar države. Mi samo očekujemo da se zakoni poštuju, pa tako i primjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina", kaže Milaković ističući kako je nažalost pitanje dvojezičnosti u Vukovaru postalo jedno od glavnih predizbornih pitanja u Hrvatskoj uoči lokalnih izbora.

"To pitanje u predizborne svrhe koriste sve političke stranke izuzev SDSS-a i ostalih stranaka sa srpskim političkim predznakom", kaže dodajući kako SDSS ne želi dodatnu radikalizaciju stanja u Vukovaru jer kako ističe, šteta time može najviše biti prouzročena pripadnicima srpske nacionalne manjine.

"Ako je donesena odluka da se s postavljanjem dvojezičnih ploča pričeka do poslije lokalnih izbora, što je - tu je. Mi nećemo zbog toga propasti", kaže Srđan Milaković.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je u petak u Briselu kako će Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina u dijelu koji se tiče uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru biti proveden nakon lokalnih izbora.

"Zakon se mora provesti zato jer je zakon dobar. Oni koji doista imaju bol u srcu, s njima suosjećam i razumijem ih. Ima u našim redovima onih koji su bili u logorima u Srbiji, ministri i gradonačelnik Vukovara, koji je ujedinio Hrvate i Srbe i koji će zato dobiti izbore i zato što je dobar gradonačelnik. Ne želim da ta tema intoksinira kampanju, neka izbori završe na miru, a nakon izbora će se provesti zakon. Ćirilica je i naše hrvatsko pismo, pola srednjovjekovnih dokumenata napisano je na hrvatskoj ćirilici", rekao je Milanović, navodi Al Jazeera Balkans

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije