Vukovar: Policijske barikade u gradu, protesti se nastavljaju

Radiosarajevo.ba
Vukovar: Policijske barikade u gradu, protesti se nastavljaju

Prosvjednici su se ponovno okupili jutros u Vukovaru, u 9.00 sati na Trgu Republike Hrvatske u središtu grada, rekao je jutros Hini Vlado Iljkić, član Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara.

"Očekujemo da privedene osobe jutros daju iskaz državnom odvjetniku nakon čega ćemo biti upoznati s njihovim statusom, moguće je da privedeni budu ili uhapšenii ili u istrazi ili pušteni da se brane sa slobode", rekao je Iljkić.

U idućim danima, kazao je, očekuje se da temeljem policijskih snimaka i drugih informacija s jučerašnjih nemira u Vukovaru još neki sudionici prosvjeda budu pozvani na obavijesni razgovor "no ne očekuje se da krim-obrada nad njima toliko traje niti da to izazove revolt ovakvih razmjera".

U ovome trenutku  nije poznat tačan broj jučer privedenih prosvjednika.
Stožer raspolaže podatkom o petorici privedenih, a policija za sada ne daje nikakve informacije o broju privedenih.

Član Stožera i predsjednik Hrvatskog društva zatočenika srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak izjavio je novinarima da je u Vukovaru u policiji razgovarao s dvojicom privedenih, predsjednikom Stožera Tomislavom Josićem i Marijanom Živkovićem.

U Vinkovcima je zasigurno priveden sudionik prosvjeda Stevo Culej, koji je i predsjednik vukovarsko-srijemske Udruge specijalne policije.

Prema Iljkićevim riječima, hapšenjem Josića Stožer 'nije obezglavljen' jer je Josić za predsjednika izabran zbog svog doprinosa u Domovinskom ratu, poštenja i skromnosti, a Stožer odluke donosi zajednički i djeluje u skladu s tim.

"Noćas iza ponoći Stožer je pozvao prosvjednike okupljene ispred zgrade Policijske postaje Vukovar da se mirno raziđu kućama jer je zbog umora i porasta nervoze prijetila opasnost da zgrada policije bude izložena napadu", rekao je Iljkić.

Time se djelovalo preventivno no, rekao je, prosvjednici neće odustati.

Uoči današnjeg okupljanja, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara uputio je apel hrvatskoj javnosti, predsjednicima RH, Vlade i Hrvatskog sabora, svim saborskim odborima i zastupnicima, te ministrima unutarnjih poslova, hrvatskih branitelja te obrane.

Stožer poziva "sve odgovorne u hrvatskom društvu da ne udaraju na Vukovar" i da konačno pokrenu "pošten i prijateljski dijalog", pri čemu ističu da se "na Vukovaru ne smiju voditi političke bitke".

"Ako ponizimo žrtvu Vukovara ponizili smo i cijelu Hrvatsku, ponizili smo sami sebe. Mi to nećemo dopustiti i poručujemo svima – u Vukovaru se ponovno brani Hrvatska! Želimo da jučerašnji događaji budu opomena svima koji na Vukovaru vježbaju 'novu pravednost' i provode silu zakona. Ujedno, opet  pozivamo sve odgovorne da konačno pokrenu ili prihvate otvoren, iskren, pošten i prijateljski dijalog, u kojemu ćemo aktivno i dobronamjerno sudjelovati i na kojega već mjesecima pozivamo. Jer, Vukovar smo branili 1991. i nećemo ga rušiti 2013. godine!"

U svom apelu Stožer ističe kako su "branitelji Vukovara, stradalnici Domovinskog rata i građani Grada Vukovara hrvatskoj vlasti i svekolikoj hrvatskoj javnosti pokazali svoju odlučnost da ne dopuste novo žrtvovanje Vukovara".

Prosvjedi zbog postavljanja dvojezičnih ploča s latinično-ćiriličnim natpisima na nekoliko državnih ustanova u Vukovaru započeli su jučer ujutro da bi prosvjednici tokom dana iste te ploče, uspjeli, kako kažu "pasivnom silom" fizički ukloniti unatoč policijskom osiguranju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije