Vukovar: Okončan četvrti dan protesta protiv dvojezičnih ploča

Radiosarajevo.ba
Vukovar: Okončan četvrti dan protesta protiv dvojezičnih ploča

Pjevajući hrvatsku himnu vukovarski protestnici su na Trgu Republike Hrvatske oko podneva okončali današnju protestnu hodnju kojom već četvrti dan upozoravaju na neprihvatljivost uvođenja dvojezičnih ploča u Vukovaru.

U protestnoj povorci učestvovalo je oko 300 članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, vukovarskih branitelja i drugih Vukovaraca, a hodali su do "Veleprometa" gdje se 1991. godine nalazio koncentracijski logor kroz koji je prošlo oko deset hiljada Vukovaraca, javlja Fena.

Molitvom su odali počast ubijenima i nestalima na "Veleprometu", a učesnica protesta Fanika Janko ispričala je ličnu potresnu ispovijest o svom izdvajanju na "Veleprometu" i torturi kroz koju je prošla. Govorila je i o sudbini svoga supruga, kojeg su srbijanski agresori razapeli između željezničkih vagona i usmrtili ga rafalom iz tenka.

Ispred povorke protestnici su nosili veliki transparent na kojemu je pisalo "Milanoviću, jesu li su ovdje mučeni i ubijeni bili hrvatski šovinisti?".

Dvojezične ploče, postavljene na pet državnih ustanova u Vukovaru, čuvaju po dva policajca i niko ih tokom noći i današnjeg dana nije pokušao nasilno skinuti.

Prolazeći pored kasarne 204. vukovarske brigade protestnici su uputili pozdrav domovini i vojsci, a isto su učinili i prolazeći pored policijske stanice Vukovar.

Član Stožera Drago Adžaga je na Trgu Republike Hrvatske poručio protestnicima da budu strpljivi, jer će "narednih nekoliko dana aktivnosti Stožera splasnuti". "Stožer vas neće iznevjeriti, pobijedit ćemo sigurno", rekao je Adžaga.

Pripadnici interventne policije povučeni su s osiguranja objekata na kojima su postavljene ploče jučer u poslijepodnevnim satima.

Protest u Vukovaru nastavlja se i sutra i to na dva mjesta - u Borovu naselju kod spomenika Blagi Zadri, komandantu odbrane Borova naselja, s početkom u 10 sati te istovremeno i u središtu Sotina.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije