Vukovar: Ćirilične table biće vraćene

Radiosarajevo.ba
Vukovar: Ćirilične table biće vraćene

Hrvatski ministar uprave Arsen Bauk izjavio je za HRT da će na zgrade državnih institucija u Vukovaru biti postavljene nove dvojezične table.

Te table su, od kako su stavljene, izazvale proteste i u nekoliko navrata su skidane, podsjeća B92.

Četiri od ukupno pet dvojezičnih tabli postavljenih na zgradama lokalne samouprave u Vukovaru skinuto je u ponedeljak popodne i u noći između ponedjeljka i utorka, dok su prije toga čekićem razlupane istog dana kada su i postavljene.

Međutim, hrvatski ministar uprave kaže da će dvojezične table biti postupno postavljene na svim zgradama državnih institucija u Vukovaru.

"Ustavna zadaća vlade je da sprovodi zakone i druge odluke koje je donio Sabor. Država ima institucije koje su zadužene za sprovođenje zakona i to je zadaća vlade. U dogledno i razumno vrijeme postaviće se nove ploče sa zakonitim nazivima državnih institucija. Inače, ukoliko to vlada ne može da osigura onda se ona ni ne može zvati vlada", kazao je Bauk za RTS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije