Vuk Jeremić u Briselu o viznom režimu

Radiosarajevo.ba
Vuk Jeremić u Briselu o viznom režimu

Jeremić će razgovarati sa visokim predstavnikom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom i evropskim komesarom za proširenje Ollijem Rehnom. „Glavne teme sastanka biće nastavak evropskih integracija i ukidanje viza za građane Srbije“, kaže Jeremić za B92.

“Stavljanje Srbije na ‘bijelu šengensku listu’ očekujemo da će se dogoditi 2009. godine, ali moramo da budemo aktivni, agilni, da podsjećamo evropske zvaničnike na važnost tog događaja, što je glavni razlog moje posjete Briselu”, rekao je Jeremić.

Vuk Jeremić izjavio je, uoči odlaska u Brisel, da evropska perspektiva zapadnog Balkana i Srbije ostaje centralni strateški prioritet Vlade Srbije i jedini prosperitetni put u budućnost za sve narode i države regije.

"Ovo nisu laka vremena kada je riječ o proširenju. Evropa i zapadni Balkan su zahvaćeni ekonomskom krizom, dok u Uniji nisu razriješene ni sve institucionalne dileme vezane za Lisabonski sporazum", objasnio je Jeremić.

Zato je važno, naveo je Jeremić, "da u ovakvim okolnostima budemo sigurni da su u svakom trenutku naša uzajamna očekivanja u ravnoteži".

Jeremić očekuje da će u Briselu najviše biti riječi o liberalizaciji viznog režima i smatra "da je to moguće učiniti tokom 2009. godine".

"Predstavit ću Rhenu dosadašnje rezultate i naša očekivanja da će taj proces biti sproveden i kompletiran u najkraćem mogućem roku", precizirao je Jeremić.

Odmrzavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije sljedeći je institucionalni korak na putu ka punopravnom članstvu u Uniji, kazao je Jeremić i naveo da je Srbija sve učinila da se ispune uslovi za primjenu SSP-a.

"Postoji jedan politički uslov, to je puna saradnja sa Haškim tribunalom", podsjetio je Jeremić, "i naša je pozicija da smo i taj uslov ispunili".

"Naša vrata su otvorena, pozvali smo predstavnike EU da dođu i da se uvjere, zajedno sa glavnim tužiocem Sergeom Bramertzom, sa kojim nastavljamo najbliže da sarađujemo", rekao je Jeremić.

B92/radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije