Vujanović: Uvjeti za pune diplomatske odnose sa Kosovom

Radiosarajevo.ba
Vujanović: Uvjeti za pune diplomatske odnose sa Kosovom

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović neće potpisivati akt o uspostavi punih diplomatskih odnosa sa Kosovom sve dok se "ne riješi pitanje priznanja crnogorske manjine i njenog predstavljanja u kosovskoj vlasti".

"Ja, svakako, neću potpisivati akt o razmjeni veleposlanika, dok crnogorska nacionalna zajednica normativno jasno ne bude priznata za manjinu i ne bude joj osigurano autentično predstavljanje u vlasti Kosova", kazao je Vujanović podgoričkoj agenciji Mina.

Crnogorski predsjednik smatra da prije razmjene veleposlanika s Kosovom treba rješiti otvorena pitanja, kao što su osiguranje povratka na Kosovo izbjeglica iz Crne Gore i priznanja Crnogoraca kao manjine, uz njihovo predstavljanje u vlasti Kosova.

Kako se i očekivalo, uspostava diplomatskih odnosa između Podgorice i Prištine, izazvala je burna reagiranja kako u Srbiji tako i u srpskom bloku u Crnoj Gori.

Nakon što je Srbija u petak uputila oštru prosvjednu notu Crnoj Gori i povukla svog veleposlanika iz Podgorice na "konzultacije", iz Ministarstva obrane Srbije javljeno je da je odgođen i posjet crnogorskog ministra obrane Bora Vučinića Beogradu, koji je bio planiran za sljedeći ponedjeljak.

Vučinić je sa srpskim ministrom obrane Draganom Šutanovcem trebao potpisati sporazum o razmjeni imovine i dokumenata između dvije države.

U crnogorskom Ministarstvu vanjskih poslova drže da "konzultacije" u Beogradu neće dugo trajati upravo zbog činjenice da je odluka vlade u Podgorici očekivana nakon što je prije više od godinu dana priznala neovisnost Kosova.

Beogradski mediji izvijestili su da su Crna Gora i Kosovo u petak uspostavili diplomatske odnose razmjenom pisama ministara vanjskih poslova dviju zemalja, Milana Roćena i Skendera Hysenija.

Roćen je, kako se ističe, u pismu kosovskom kolegi izrazio očekivanje da će položaj crnogorske zajednice na Kosovu biti "trajno riješen" i naveo da će istodobno, rješavanjem tog pitanja, početi pripreme za razmjenu diplomatskog osoblja.

Crna Gora je 9. oktobra 2008. godine priznala neovisnost Kosova, nakon čega je Beograd uskratio gostoprimstvo njenom veleposlaniku.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije