Vučurevićeva žalba u Apelacioninom sudu Srbije

Radiosarajevo.ba
Vučurevićeva žalba u Apelacioninom sudu Srbije

U Apelacioni sud Srbije stigla je žalba nekadašnjeg gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića na rješenje suda u Beogradu da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje i Hrvatskoj i BiH.

Portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić rekla je da je žalba stigla juče i da će o njoj Vijeće Apelacionog suda raspravljati kada odredi termin.

Apelacioni sud može da ukine rješenje Višeg suda u Beogradu, da ga vrati na ponovno odlučivanje ili da ga potvrdi. Konačnu odluku o zahtjevu Hravatske i BiH donosi ministar pravde Srbije Snežana Malović.

Vučurević je prije 12 dana samovoljno napustio teritoriju Srbije gdje je uhapšen zbog potjernice iz Hrvatske i zadržan pet mjeseci.

Uhapšen je 4. aprila na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku na osnovu potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog navodnih ratnih zločina počinjenih tokom artiljerijskog granatiranja Dubrovnika, a nedjelju dana kasnije zahtjev za njegovo izručenje podnijela je i BiH zbog navodnih zločina u Trebinju.

Njemu je 17. juna ukinut pritvor u Beogradu, u kojem je proveo dva i po mjeseca, i pušten je da se brani sa slobode do okončanja ekstradicionog postupka.

Međutim, Vučurević je nakon što je sud u Beogradu donio rješenje o ispunjenosti uslova za njegovo izručenje Hrvatskoj, napustio teritoriju Srbije 10. septembra i otišao u Trebinje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije