Mediji pišu: Vučićev kum povezan s biznismenom koji ima veze s kriminalom

0
Radiosarajevo.ba
Mediji pišu: Vučićev kum povezan s biznismenom koji ima veze s kriminalom
Foto: Elektromreža Srbije / Aleksandar Vučić i Nikola Petrović

Nikola Petrović, blizak prijatelj predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, poslovao je sa Stankom Subotićem, kontroverznom ličnošću koja ima dugogodišnje veze sa organizovanim kriminalom.

Podaci novog OpenLux projekta otkrivaju da je Subotić prodao avio kompaniju Petroviću za, kako se čini, izuzetno sniženu cijenu, preko kompanija u Luksemburgu, piše OCCRP.org.

Sjena Stanka Subotića već dugo vreba predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Navodi o vezama između poslovnog čovjeka koji je povezan s organiziranim kriminalom i glavnog političara u Srbiji često su iznošeni, ali nikada nisu dokazani.

Subotić, osuđen za šverc cigareta velikih razmjera 2011. godine i kojem je izrečena šest godina zatvora, prije nego što je kontroverzno oslobođen nekoliko godina kasnije, inzistirao je da je Vučića samo podržavao na glasačkim kutijama, nikada finansijski.

Iako opozicioni političari i mediji tvrde da postoje dublje veze između političara i biznismena, uvijek bez dokaza, njih dvojica odlučno poriču bilo kakvu vezu. Takve veze bile bi problematične za predsjednika zbog Subotićevih bivših presuda za kriminalne radnje i dokaza veza između Subotića i regionalnog narko-bosa Darka Šarića.

Ali, uprkos Vučićevim potezima da se distancira od Subotića, OCCRP i njegov srbijanski centar za članstvo KRIK otkrili su da Nikola Petrović - čovjek za kojeg se zna da je vrlo blizak predsjedniku Srbije i sebe opisuje kao Vučićevog "kuma" - ima činjenično obavljen posao sa Subotićem.

Petrović je početkom 2019. godine u Luksemburgu osnovao kompaniju kroz koju je vodio razne srbijanske poslovne poduhvate, uključujući interese u vazdušnom saobraćaju, solarnoj energiji i farmaceutskim proizvodima. Pobliži uvid u neke od dokumenata KRIK-a nudi prve dokumentirane dokaze koji vezuju Subotićevu mrežu za predsjednikov uži krug.

"Ja nisam javna ličnost", rekao je Petrović novinarima na pitanje o njegovom poslovanju.

"Ne moram odgovarati na vaša pitanja i apsolutno nemate pravo postavljati mi pitanja. Prijavit ću vas zbog uznemiravanja", poručio je Petrović.

Petrović je, uprkos ovim protestima, poznata i uticajna ličnost u Srbiji.

Njegova je uloga toliko važna da je imenovan u pismu koje je pet američkih članova Kongresa uputilo tadašnjem potpredsjedniku Josephu Bidenu u septembru 2015. godine, nekoliko dana prije nego što je Vučić posjetio SAD. Vučićev brat Andrej, uključujući i Petrovića, „učvrstio je svoj uticaj i interesovanje za energetiku, telekomunikacije, infrastrukturu i sve velike poslove u Srbiji".

Više o ovome možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije