Vučić za ambasadoricu u Zagreb šalje ženu s kojom se žestoko posvađao

3
Radiosarajevo.ba
Vučić za ambasadoricu u Zagreb šalje ženu s kojom se žestoko posvađao
Foto: Youtube/RTV Pink Official / Svađa Jelene Milić i Aleksandra Vučića

Nova srbijanska ambasadorica u Hrvatskoj bit će Jelena Milić, dugogodišnja aktivistica civilnog društva i donedavna direktorica Centra za euroatlantske studije (CEAS), objavljeno je u srijedu u Beogradu.

Uredbom srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, Milić je postavljena na dužnost vanredne i opunomoćene ambasadorice Srbije u Hrvatskoj. Uredbu o imenovanju objavljena je u srijedu u "Službenom glasniku Srbije", a stupa na snagu dan nakon objave, u četvrtak.

Milić se smatra osobom koja se dobro razumije u euroatlantske odnose i odnose Srbije s EU i NATO-om, kao i u pitanja ruskog utjecaja na zapadnom Balkanu i statusa Kosova, piše Jutarnji.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Česta je učesnica međunarodnih konferencija s tim temama te sugovornica lokalnih, regionalnih i zapadnih medija u kojima komentira aktualno političku problematiku.

Iako je dugo bila protivnica politici Aleksandra Vučića, u posljednje dvije godine vidljivo je njeno približavanje aktualnoj vlasti u Srbiji.

Imenovanje Jelene Milić za ambasadoricu Srbije u Zagrebu izazvalo je, u jeku predizborne kampanje za parlamentarne i predsjedničke izbore u Srbiji, osude na konzervativno-desnom krilu srbijanske opozicije.

Njenom postavljanju usprotivila se koalicija NADA na čijem je čelu predsjednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović, te Patriotski blok predvođen pokretom Dveri Boška Obradovića.

Koalicija NADA smatra da je imenovanje Jelene Milić "veliki skandal kojim se otvara i pitanje stvarne vanjske politike Srbije".

Ta je koalicija podsjetila na sukob Jelene Milić i Aleksandra Vučića u jednoj tv-debati na provladinoj TV Pink kada je Vučić rekao da "njena politika ne donosi dobro Srbiji" i da je sve što je rekla "protiv interesa Srbije", nakon čega je Milić napustila studio.

"Čime se onda ona kvalificirala za tako odgovornu dužnost", upitala je koalicija NADA, ocijenivši da se "zbog višedesetljetnog zastupanja stavova suprotnih interesima Srbije može zaključiti da ambasadora nije dobila Srbija, već su ga dobile Hrvatska i NATO".

Patriotski blok osudio je imenovanje Jelene Milić, nazivajući je "dugogodišnjom NATO lobisticom", te ocijenio da je to "ogromna uvreda za 250.000 prognanih krajiških Srba".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije