Vučić: Volio bih da Republika Srpska ima u vidu da Srbija poštuje integritet BiH

Radiosarajevo.ba
Vučić: Volio bih da Republika Srpska ima u vidu da Srbija poštuje integritet BiH

Mi podržavamo Dejtonski sporazum i mi tražimo samo dogovor sva tri naroda u BiH - izjavio je u intervjuu za Radio Deutsche Welle budući premijer Srbije Aleksandar Vučić.

"A ako me pitate za stanje tamo, ni u razgovorima sa evropskim zvaničnicima nisam pokazivao previše optimizma po pitanju stanja u Bosni i Hercegovini, iako mislim da narod u BiH zaslužuje mnogo bolje i mnogo više. Govorim iz političkog ugla, jer Srbija poštuje u potpunosti teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. I to nedvosmisleno govorim na svakom mjestu. Ali, mislim da je politička situacija tamo vrlo, vrlo teška", ocijenio je Vučić. 

Upitan da li misli da će Republika Srpska u jednom trenutku da organizuje referendum o nezavisnosti i otcjepljenju od Bosne i Hercegovine, rekao je da misli da Republika Srpska čuje šta govori Srbija. 

"Srbija voli Republiku Srpsku, Srbija štiti entitetski identitet Republike Srpske u skladu sa Dejtonskim sporazumom, ali Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Ja bih volio da Republika Srpska ima to u vidu", rekao je, između ostalog, Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije