Vučić u problemima: U ovom trenutku nema većinu za izbor Ane Brnabić

Radiosarajevo.ba
Vučić u problemima: U ovom trenutku nema većinu za izbor Ane Brnabić
/ Ana Brnabić
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) imaju problem u parlamentu osigurati većinu za izbor mandatarke Ane Brnabić za premijerku, ali Vučić ne namjerava odustati od nje.

Sjednica Skupštine Srbije na kojoj se očekivala odluka o izboru sadašnje ministrice državne uprave i lokalne uprave za premijerku bit će odgođena jer je upitna parlamentarna većina, objavio je list Blic.

"Pred predsjednikom Vučićem i strankom su problemi koji se tiču osiguravanja buduće većine u parlamentu. U veoma smo teškoj situaciji oko formiranja stabilne većinske podrške i cijelu sedmicu iskoristit ćemo za osiguravanje te većine", rekao je je Blicu potpredsjednik SNS i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Tokom dana održana je i sjednica beogradskog odbora SNS-a, a Stefanović kaže kako "sa sigurnošću" može reći da sedam zastupnika iz vladajuće koalicije neće glasati za Brnabić.

"Sedam zastupnika Jedinstvene Srbije glasat će protiv, više njih iz SNS-a nije sigurno kako će glasati, a prijedlog neće podržati ni (nekadašnji muftija iz Novog Pazara) Muamer Zukorlić", rekao je Stefanović.

Brnabić je postala ministrica državne uprave i lokalne samouprave u Vučićevoj vladi kao nestranačka osoba u augustu 2016. 

Vođa Jedinstvene Srbije i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma izjavio je da "Ana Brnabić neće biti njegov premijer" odmah nakon što je Vučić saopćio da je povjerio mandat za sastav buduće vlade Ani Brnabić.

Stefanović je najavio kako će Vučić nastojati sljedećih dana "učvrstiti parlamentarnu većinu", te da bi, u tom slučaju, sjednica Skupštine Srbije mogla početi idućeg vikenda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije