Reakcije / Vučić poručio Komšiću; Hajde, pustite nas malo na miru

26. 12. 2019. u 12:46:00 Srna

Shares: 242

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija samo jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma i da poštuje integritet BiH, te poručio predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću da je RS ustavna kategorija.

Vučić je ukazao na fer odnos Beograda prema Sarajevu, rekavši da ne zna šta je Komšiću zasmetalo u Prijedlogu strategije odbrane i nacionalne bezbjednosti Srbije.

"Ne znam šta mu je smetalo? Da je RS u BiH? Pa, to je dejtonska stvar ili valjda neće da postoji RS? Mi smo rekli da se zalažemo za RS u BiH. To svaki dan govorimo. Da ukinemo RS? Pa, ne može! To je ustavna kategorija i piše u Dejtonskom sporazumu", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara u Smederevskoj Palanci.

On je istakao da, zarad izgradnje dobrih odnosa, nije reagovao kada je Komšić prije neki dan govorio da je za njega samoproglašeno Kosovo nezavisno.

"Samo nas pustite na miru. Ćutimo kad pričate gluposti o Kosovu i o svemu drugome, ništa vam ne odgovaramo. Hajde, pustite nas malo", poručio je Vučić.

Prijedlogom strategije nacionalne bezbjednosti Srbije utvrđena je obaveza očuvanja i zaštite srpskog naroda gdje god da živi, a očuvanje RS-a, entiteta u BiH, postavljeno kao prioritet spoljne politike.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je da je Prijedlog strategije odbrane i nacionalne bezbjednosti Srbije čin neprijateljskog odnosa prema BiH i da bi njegovo usvajanje donijelo dodatne tenzije na Balkanu.

Komšić: Strategije odbrane i sigurnosti Srbije krši Dejtonski mirovni sporazum


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA