Vučić poručio da stranci neće voditi politiku

Fena
Vučić poručio da stranci neće voditi politiku
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak u intervjuu za beogradsku štampu da će Srbija voditi jedinstvenu i nezavisnu politiku u koju se, dok je on šef države, stranci neće miješati.

"Bit politike za koju se zalažem je nzavisna Srbija. Nezavisna ne samo u svojim granicama već prije svega u odlučivanju i brizi za svoj narod. Ako to neko ne može razumjeti - onda je to njegov problem. Neka svi znaju: vodit ćemo jedinstvenu - srpsku politiku, u koju se stranci neće miješati dok sam ja na čelu države", rekao je Vučić za Večernje novosti.

Komentirajući najavljenu deklaraciju o opstanku srpske nacije i Srba, Vučić je kazao kako "tim uglednih profesora" već radi na tom tekstu koji se očekuje do kraja godine.

Vučić se osvrnuo i na primjedbe iz regije i građanske javnosti da je deklaracija novi manifest "velike Srbije".

"Možda se svi ti plaše mogućnosti da Srbi dobiju mozak i počnu razmišljati o sebi i svojoj budućnosti. Po njima, Srbi ne da nemaju pravo promišljati svoju prošlost, već ne smiju razmišljati ni o budućnosti", rekao je Vučić.

Srbijanski predsjednik ocijenio je realnim i da prijedlog rješenja za Kosovo bude ponuđen do marta 2018. godine, poručivši da će to biti "drukčije od najlakših 'rješenja', kao što su busanje u prsa i parole o našem miliongodišnjem teritoriju", ili od onog "u kojem traže da kažete - živjelo nezavisno Kosovo".

"To će, dakle, biti rješenje koje zahtijeva bolne kompromise s obje strane i koje će biti napadano sa svih strana. Realno je da s prijedlogom za Kosovo izađemo u martu sljedeće godine", rekao je Vučić.

"Želim čuti što ljudi misle o tome. Mi u tom dijalogu nismo sami. Pitaju se i SAD, Rusija, Kina, EU. Pitaju se i Albanci", naglasio je Vučić.

Upitan razmišlja li o izvanrednim izborima 2018. godine, Vučić je rekao da neće "bježati sa megdana" i da ne isključuje izbore.

"Ako opozicija iznese valjane razloge, možda ih i bude", rekao je Vučić u intervjuu za Večernje novosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije