Vučić poriče da je kritizirao američke sankcije protiv Irana

Radiosarajevo.ba
Vučić poriče da je kritizirao američke sankcije protiv Irana

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić negira stavove iranske vlade koja je saopćila da se tokom telefonskog razgovora sa iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem navodno usprotivio američkim sankcijama protiv te zemlje.

Piše: F. V.

Vučić je u izjavi za "Jewish Insider" rekao da tokom razgovora sa Rouhanijem "nije ni spomenuo nikakve sankcije, dakle, ni američke sankcije protiv Irana".

"Razgovor je bio o našim bilateralnim odnosima", izjavio je Vučić.

S druge strane, u saopćenju iranskih vlasti se navodi da je Vučić "naglasio da se Srbija uvijek protivila uvođenju sankcija i pritiska na Iran, govoreći kako njegova zemlja stoji uz iranski narod".

Prema pojašnjenju iz kabineta srbijanskog predsjednika, Vučić je izrazio opredijeljenost za "razvoj bilateralne suradnje, posebno ekonomske, jer zaostaje za dobrim političkim odnosima".

"Predsjednik Vučić je istaknuo da je Srbija iskreno zahvalna Iranu što pokazuje svoje prijateljstvo principijelnim stavom o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i podrškom ovom pitanju, usprkos velikim pritiscima", navedeno je u izjavi iz Vučičevog kabineta.

Vučićeva je potvrdio da je "rado prihvatio" Rouhanijev poziv da posjeti Teheran "nakon što to okolnosti omoguće."

Da li je ovo rezultat Vučićeve prakse da istovremeno sjedi na više stolica, ili pokušava izigravati Tita i "Nesvrstane", vrlo brzo ćemo saznati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije