Vučić otkrio na koju funkciju odlazi Ana Brnabić: 'Sretna je zbog toga'

4
Radiosarajevo.ba
Vučić otkrio na koju funkciju odlazi Ana Brnabić: 'Sretna je zbog toga'
Foto: Tanjug / Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon jučerašnje sjednice predsjedništva SNS-a saopćio da je odlučeno da će Ana Brnabić biti kandidatkinja za predsjednicu Narodne skupštine.

Također, odlučeno je da će Aleksandar Šapić biti kandidat za gradonačelnika Beograda, dok će se o mandataru odlučiti u narednih sedam do deset dana.

Objašnjavajući svoju odluku o kandidaturi Ane Brnabić za predsjednicu Narodne skupštine Vučić je rekao:

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

"Ana Brnabić je moje najveće iznenađenje u politici. Borila se snažno. Ona je sretna zbog novog izazova, samo ne znam kako ću ja da se naviknem. Meni za tri godine ističe mandat, ne mislite valjda da ću da mijenjam ustav i da se kandidujem ponovo. Naravno da neću. Vjerujem da će izbor novog mandatara i 50 posto članova vlade koji će biti drugačiji, da smo uvek spremni za promjenu".

"Kada smo je pitali, ona mi je rekla da je to ogroman izazov i zaista je zaslužila da obavlja jednu od najviših državnih funkcija i da će je obavljati na najvišem nivou. Što se tiče mandatara, sistem mora da počne da radi, zemlja da napreduje i da sa ogromnom energijom krenemo naprijed. Ana mora s ostalima u Skupštini da gradi mostove saradnje, ali i da se bori. Orlić je taj posao obavljao sjajno, ali imat će on zaduženja na nekom drugom mjestu", dodao je on.

Govoreći o izborima, Vučić je napomenuo da bi, da su danas izbori u Beogradu, razlika u korist SNS-a bila veća nego na prošlim izborima u decembru.

"Danas smo donijeli odluku da pozovemo sve državotvorne snage da nam se priključe, ne samo za izbore, već da se priključe pokretu, to će biti potrebno ne za dan, mjesec, već za više godina zbog teške situacije u svijetu", rekao je on.

"Mnogo smo prošli u prethodnom periodu, mnogo je teško vrijeme pred nama, grčevito se borimo svakog dana da uradimo što više, jer slijede teža vremena geopolitička, a u isto vrijeme napredujemo velikom brzinom. Da li uvijek može bolje i više? Može, naravno. Da radimo više, bolje, napornije. Da li je zemlja na dobrom pravcu? Nema nikakve sumnje. Mnogi su mi se smijali kad sam u novembru 2021. govorio o najvećem sukobu u Europi", zaključio je Vučić.

Vučić se osvrnuo i na situaciji na svjetskoj političkoj sceni.

Vučić na rubu ogromnog poraza, srbijanska opozicija ima historijsku šansu: ‘Sada je prilika...‘

Vučić na rubu ogromnog poraza, srbijanska opozicija ima historijsku šansu: ‘Sada je prilika...‘

"Ja vjerujem da su i pred Srbijom i pred svijetom najteža vremena dosad. Ekonomski za nas su najbolja vremena. Geopolitički najteža vremena. Upravo govorim zbog onoga što se zbiva u Ukrajini, govorim zbog onoga što se zbiva u mnogim drugim mjestima širom Zemljine kugle i što se neće zaustaviti sutra. Ukoliko se ne zaustavi do maja, plašim se da ćemo doći do katastrofe neviđenih razmjera. Moje posljednje nade su da to do sredine ili kraja maja može da se zaustavi. Ako ne bude tako, teško da će u godinama koje su pred nama to moći da se zaustavi bez posljedica koje će biti katastrofalne po cijeli svijet", rekao je on.

"I u skladu s tim moramo da se pripremamo, jer mi tu smo mali, niko nas ništa i ne pita, ali ćemo svakako osjetiti posljedice kao što smo i do sada osjećali posljedice, a da čak mnogi nisu ni primijetili, nisu ni razumjeli koliko je teško bilo upravljati zemljom i držati i čuvati mir i stabilnost i sve drugo", dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije