Vučić: 'Otkazuje se Parada ponosa u Beogradu'

9
Radiosarajevo.ba
Vučić: 'Otkazuje se Parada ponosa u Beogradu'
Foto: EPA-EFE / Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije izjavio je 27. augusta da se Parada ponosa zakazana u Beogradu za septembar otkazuje ili odlaže.

On je naveo i da se time ugrožavaju prava manjine, ali i poručio da je država pritisnuta sa svih strana.

"Nije to pitanje da li su oni (pritisci) jači, jednostavno u nekom trenutku ne možete sve da postignete i to je to", rekao je Vučić.

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Aleksandar Vučić saopštio ime budućeg premijera Srbije

Aleksandar Vučić saopštio ime budućeg premijera Srbije

U Beogradu se, prema najavama organizatora, trebao održati Euro pride, i to od 12. do 18. septembra. U pitanju je međunarodni događaj koji uključuje Paradu ponosa, čiji domaćin svake godine bude drugi europski grad.

Desničarske političke stranke, neki predstavnici Srpske pravoslavne crkve i esktremno desne grupacije tražile su od vlasti u Srbiji da zabrane događaj.

Prema izveštaju međunarodne organizacije koja prati stanje ljudskih prava u svijetu Human Rights Watch (HRW) pripadnici LGBT+ zajednice u Srbiji i dalje su izloženi napadima i prijetnjama koji ostaju nekažnjeni, piše Slobodna Evropa.

U jednom od posljednjih takvih incidenata, poruka mržnje je u noći između 16. i 17. augusta ispisana na prozoru Pride info centra u Beogradu. Aktivisti su objavili da je to 15. put da je taj centar napadnut u prethodne tri godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije