Vučić nakon sastanka s Dodikom: Srbija želi dobre odnose s Turskom

Radiosarajevo.ba
Vučić nakon sastanka s Dodikom: Srbija želi dobre odnose s Turskom

Nakon sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića, ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića i predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika u zgradi Vlade Srbije u Beogradu povodom navodne izjave turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, Vučić je kazao da ne želi svađe i sukobe te da želi saradnju sa svim zemljama u Evropi i svijetu, ali da ne može dozvoliti prijetnje srpskom narodu, javlja Anadolu Agency (AA).

Komentirajući da ga je turski ambasador u Beogradu Mehmet Kemal Bozaj jutros uvjerio da izjava o turskim ratnim brodovima i sto miliona Turaka nije data Vućić je rekao:

"Želim da verujem u to i Srbija želi dobre odnose s Turskom, ali želim da zamolim Tursku, jer me je Dodik upozorio na pritiske koje Turska vrši u BiH, da vode računa o krhkoj regionalnoj stabilnosti".

Premijer Vučić je rekao da "Srbija ne može da gleda u nebo ukoliko bi bilo ko urušavao bezbednost njenog naroda".

"Mi ćemo u miru rešavati naše probleme, poštujemo teritorijalni integritet BiH i nismo uputili nijednu ružnu reč niti Bošnjacima u Srbiji niti u BiH", rekao je Vučić.

Premijer Vučić je istaknuo da nemaju sve ambasade Turske u regionu isti stav po pitanju izjave premijera Erdogana i istaknuo: "Ne tvrdim da se ta izjava dogodila, ali kao premijer Srbije moram da poštujem zabrinutost koju pokazuje Dodik".

Dodik je istaknuo da vjeruje da je ta izjava zaista data i rekao da Turska oduvijek na BiH gleda kao "na svoje dvorište".

On je naveo da Turska u BiH štiti bošnjačku stranu i dodao da Turska nije pobornik BiH na principima Daytona, kao što to nisu ni Bošnjaci. 

"Vjerujem da je ta izjava data u obliku u kojem je rečeno. Oni su sami shvatili da je to opasno pa su je povukli", rekao je Dodik i naveo da je nemoguće da se izjava, ukoliko ne postoji, pojavi na više regionalnih portala, međusobno nezavisnih. 

"Ako su htjeli ozbiljno da demantuju, trebalo je da to urade s nivoa kabineta premijera Erdogana ili makar MVP-a Turske".

Dačić je rekao da je tražio odgovor od MVP-a Turske kao i da su dobili uvjerenje ambasadora Bozaja da navodna izjava nije tačna. On je naveo da je više puta isticano da je davanje takvih izjava suprotno težnjama očuvanja stabilnosti i mira na Balkanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije