Vučić na Kosovu: Srbija će se politički boriti da ne izgubi Trepču (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Vučić na Kosovu: Srbija će se politički boriti da ne izgubi Trepču (FOTO)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić doputovao je rano jutros u posjetu sjeveru Kosova, javlja Anadolu Agency.

Vučić je na Kosovo stigao preko preko graničnog prelaza Jarinje, a prvo mjesto posjete srbijanskog premijera je bio rudnik Trepča u Leposaviću gde ga je ispred pogona flotacije dočekalo nešto više od 1.000 mještana i radnika rudnika.

Nakon obilaska pogona, Vučić je izjavio da je Trepća kičma opstanka srpskog naroda na sjeveru Kosova i zahvalio mještanima sa sjevera što su uvijek štitili Trepču, dodavši „jer smo mi svoji na svome“.  

Srbijanski premijer je tom prilikom poručio da će se Srbija politički boriti da ne izgubi Trepču.

„O Trepči smo pokušavali da pričamo u Briselu, ali je to odbijeno. Pribojavamo se pokušaja da Priština usvoji zakon o Trepči kojim bi taj kombinat postao svojina Kosova“, rekao je obećavši da će Vlada Srbije ulagati u Trepču kao i u druge kompanije Srbiji.

U obraćanju rudarima i mještanima Leposavića, Vučić je naglasio kako "Beograd svoj narod na Kosovu nikada neće ostaviti", jer će oni uvijek biti dio „naše države“. 

Inače, Vučića tokom posjete Kosovu obezbjeđuje Policija Kosova. Uoči posjete, jutros oko tri sata, kako su javili srbijanski mediji, u dvorani u Zubinom Potoku, gdje bi Vučić danas trebao održati govor, bačena je eksplozivna naprava i čuli su se pucnji. U ovom incidentu navodno nije bilo povrijeđenih.

„Oni koji su bacili bombe i pucali iz kalašnjikova, i time hteli da me zaplaše, to nisu uspeli, jer mi smo jaki i zato je važno da Srbija bude jaka država kako bi mogla braniti svoje 'ja'“, rekao je Vučić. 

Posjeta srbijanskog premijera i lidera Srpske napredne stranke (SNS) Kosovu dolazi u vrijeme predizborne kampanje pred parlamentarne izbore u Srbiji zakazane za 24. april.  

Grad Leposavić je uoči dolaska Vučića okićen srbijanskim zastavama i bilbordima na kojima piše: "Predsedniče Vlade, dobrodošao na srpski Kosmet".

Nakon Leposavića premijer Vučić će posetiti manastir Banjska gdje će se sastati sa episkopom raško-prizrenskim Teodosijem i igumanom manastira Danilom. Potom će posjetiti Mitrovicu gdje će obići  bolnički centar.

Iako iz Kancelarije za Kosovo pri Vladi Srbije nije objavljena detaljna agenda posjete, nezvanično se saznaje da će iz Mitrovice srbijanski premijer otići u Zubin Potok i obići jezero Gazivode.

U pratnji premijera Vučića su i ministri iz srbijanske Vlade Aleksandar Vulin i Vanja Udovičić, šef kancelarije za Kosovo Marko Đurić, kao i srpski ministri u kosovskoj Vladi Ljubomir Marić i Dalibor Jeftić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije