Vučić i Tadić počeli razgovore o formiranju vlade

Radiosarajevo.ba
Vučić i Tadić počeli razgovore o formiranju vlade

Aleksandar Vučić, mandatar za sastav nove Vlade Srbije i lider Srpske napredne stranke, sastao se u sjedištu SNS-a s koalicijom koju predvodi lider Nove demokratske stranke Boris Tadić, kako bi razgovarali o formiranju vlade, javlja Anadolu Agency.

Osim Tadića, sastanku prisustvuju predsjednik Lige socijademookrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak i predsjednik Zajedno za Srbiju Dušan Petrović.

Bivši predsjednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić, koji je uoči izbora formirao novu stranku, osvojio je 18 poslaničkih mjesta.

Tadić je uoči početka pregovora o formiranju vlade poručio da se nacionalni i strateški ciljevi njegove stranke i naprednjaka ne razlikuju te da je spreman na razgovor o načinu na koji bi se ti ciljevi ostvarili, prenijeli su beogradski mediji. On je naglasio da bi za njegovu stranku ulazak u vladu sa SPS-om Ivice Dačića bio kontraproduktivan.

Aleksandar Vučić je pregovore o formiranju vlade započeo u ponedjeljak, a do sada je razgovarao s predsjednikom Saveza Vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom i liderom koalicije koju predvodi predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivicom Dačićem.

Na vanrednim parlamentarnim izborima koalicija oko SNS-a je osvojila 158 poslaničkih mjesta, a SPS-PUPS-JS 44. Demokratska stranka (DS) ima 19 poslanika, koalicija stranaka oko NDS-Zeleni 18, Savez vojvođanskih Mađara šest, SDA Sandžaka tri i Partija za demokratsko djelovanje iz Preševske doline dva poslanika. Narodna skupština Srbije broji 250 poslaničkih mjesta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije