Vučić donio važnu odluku: Majkama će davati 5.000 KM za prvu bebu

4
Radiosarajevo.ba
Vučić donio važnu odluku: Majkama će davati 5.000 KM za prvu bebu
Foto: EPA-EFE / Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti iz zgrade Predsjedništva Srbije.

Vučić je započeo obraćanje pričajući o demografskim mjerama.

"Ono što smo dogovarali sa ministrom (Ratkom) Dmitrovićem i celom Vladom, a imajući u vidu činjenicu da nestajemo kao nacija, da nas je sve manje, podaci govore da nam za reprodukciju treba 2.15", rekao je Vučić u obraćanju, pišu mediji iz Srbije.

Dodik prijetio Vukanoviću: "Kad ne budem predsjednik naći ću te da se obračunam s tobom"

Dodik prijetio Vukanoviću: "Kad ne budem predsjednik naći ću te da se obračunam s tobom"

"To je veoma složen problem. O tome razmišljate decenijama. Bez obzira što je usvojen budžet, od 1. januara, za svako prvorođeno dete država će uplaćivati 300.000 dinara (oko 5.000 KM). Svi u Srbiji će primati defakto više od 4.000 eura (Oko 8.000 KM). Želimo da podstaknemo na rađanje", kazao je on.

Što se tiče drugog i trećeg djeteta, biće značajno uvećanje posebno za drugo dijete...

"Te mere će biti drastično povećane u finansijskom i svakom drugom smislu. Mere za prvorođeno dete su nam bile promtne, posebno za siromašne. Mere za drugo dete biće poznate za 15-ak dana. Izmenom Zakona o porodici posebno će biti regulisano pitanje studetkinja i studenata koji žele da ostvare svoje roditeljske potrebe", kazao je predsjednik Srbije.

On je izjavio da se uvode mjere kako bi se stimulisalo rađanje kod studenata. Ukoliko žena zatrudni, za nju neće važiti ispitni rokovi, kao ni za muškarce. On je istakao da će biti uvedeni rokovi da ti studenti završe fakultet do 26. godine, odnosno Medicinski fakultet do 28 godine, i da će se voditi kao da su završili u roku.

"Dve mere 300.000 dinara (oko 5.000 KM) i za studente, to ćemo uraditi u narednih mesec dana", objasnio je on.

"Samo mera za prvorođeno dete, povećanje je 5,7 milijardi dinara više samo za to", naveo je Vučić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije