'VRS je nasumično i pretjerano granatirala grad'

Radiosarajevo.ba
'VRS je nasumično i pretjerano granatirala grad'

Bivši pomoćnik komandanta UNPROFOR-a u Sarajevu David Fraser kazao je na suđenju Ratku Mladiću da je Vojska Republike Srpske (VRS) 1994. i 1995. godine izlagala grad “pretjeranoj i nasumičnoj” artiljerijskoj vatri i snajperima je namjerno ciljala civile.

“Sarajevo je bilo pogođeno nebrojenim projektilima, ne samo po vojnom štabu nego i nasumično po gradu”, rekao je svjedok opisujući jedan od svojih sarajevskih dana između aprila 1994. i maja 1995. godine.

Do zaključka o neproporcionalnoj i neselektivnoj vatri VRS-a kanadski general Fraser došao je na osnovu istraga o napadima na grad koje je sproveo UNPROFOR.

Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za teror nad civilima u Sarajevu izvođen granatiranjem i snajperskim djelovanjem u periodu od 1992. do 1995. godine. Na teret mu je optužnicom stavljen i genocid u Srebrenici i u još sedam općina u BiH, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i uzimanje vojnika UNPROFOR-a za taoce.

Fraser je kazao i da je vatra s položaja VRS-a bila djelimično “isprovocirana” dejstvima Armije BiH (ABiH) iz grada, ali da je taj odgovor bio “nesrazmjeran”.

“Na svaku granatu ABiH, VRS bi uzvratila s deset projektila”, dodao je on, prenio je Birn Justice Report.

Snage VRS-a upotrebljavale su, po Fraseru, modifikovane avio-bombe, čije ispaljivanje na gusto naseljena područja “nije imalo vojnu vrijednost” zato što su bile veoma neprecizne.

Opisujući razgovore s optuženim kojima je prisustvovao, kanadski general je ispričao da je Mladić, poslije napada avijacije NATO-a na VRS u jesen 1994. godine, zaprijetio da će ograničiti kretanje UNPROFOR-u i ulazak humanitarnih konvoja u Sarajevo. Prema naređenju Mladića, koje je prikazano u sudnici, njegove trupe su to kasnije i učinile, potvrdio je svjedok.

Mladić je, kako je rekao Fraser, tadašnjem komandantu sarajevskog UNPROFOR-a Francisu Briquemontu zaprijetio i da će “napasti UNPROFOR”.

Svjedok je izjavio i da je Mladić imao neospornu komandu i kontrolu nad jedinicama VRS-a.

Frasera će u četvrtak, 6. decembra, unakrsno ispitivati Mladićev branilac Dragan Ivetić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije