Vrhovni sud Srbije samo razmatrao žalbe na drugostepenu odluku u predmetu Đinđić

Radiosarajevo.ba
Vrhovni sud Srbije samo razmatrao žalbe na drugostepenu odluku u predmetu Đinđić

Povodom napisa iz dnevnog lista "Blic", prema kojem je navodno, "Vrhovni sud Srbije odlučio da potvrdi maksimalne kazne Ulemeku i Јovanoviću, čime je okončan najvažniji sudski proces u Srbiji", Vrhovni sud Srbije ističe da su navodi iz tog teksta samo proizvoljna nagađanja i spekulacije.

Vezano: Sud potvrdio maksimalne kazne za ubistvo Đinđića?

"Јedino je tačno da je veće Vrhovnog suda Srbije, koje postupa u ovom predmetu, održalo javnu sednicu na kojoj je razmatralo žalbe na drugostepenu odluku u predmetu koji se vodi protiv okrivljenih za ubistvo premijera Zorana Đinđića", ističe se u saopštenju.

Vrhovni sud Srbije navodi da će i u ovom predmetu, kao i u svim slučajevima za koje je javnost posebno zainteresovana, objaviti odluku u sredstvima javnog informisanja, u skladu sa zakonom, kada bude završeno vijećanje i glasanje sudija, članova Sudskog vijeća, a pismeni otpravak odluke izađe iz Suda.

Sjednica Vrhovnog suda Srbije u drugostepenom postupku protiv pripadnika "zemunskog klana" nastavljena je u ponedjeljak razmatranjem žalbi na presudu kojom su osuđeni na ukupno 465 godina zatvora, zbog zločinačkog udruživanja, 18 ubistava, tri otrmice i dva teroristička napada.

Na sjednici, koja je počela sredinom septembra, razmatrane su žalbe specijalnog tužilaštva, okrivljenih i njihovih branilaca na prvostenu presudu koju je 18. januara 2008. godine izreklo sudsko vijeće Specijalnog suda u Beogradu.

Sudsko vijeće Vrhovnog suda Srbije, na dijelu sednice koji je zatvoren za javnost, glasa i odlučuje o žalbama.

Vrhovni sud može presudu da potvrdi, u nekim dijelovima preinači ili da je ukine u cjelosti i naloži novo suđenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije