Vrh HDZ na Sanaderovom suđenju

Radiosarajevo.ba
Vrh HDZ na Sanaderovom suđenju

Suđenje u slučaju Fimi media počet će 16. aprila, a između 130 i 150 svjedoka naći će se i  Jadranka Kosor i cijelo Predsjedništvo HDZ-a, odlučeno je u srijedu na pripremnom ročištu na zagrebačkom Županijskom sudu.

USKOK-ova tužiteljica Željka Mostečak izjavila je da je zadovoljna što je sud u cijelosti prihvatio dokazne prijedloge za čitanje prikupljene dokumentacije, kao što je prihvatio i ispitivanje njihova 92 svjedoka.

Sanaderova odbrana najavila je da se neće složiti s čitanjem dijela iskaza svjedoka iz istrage jer odbrana u tim ispitivanjima nije učestvovala. Sanaderov advokat Čedo Prodanović rekao je da su za svjedoka predložili Thompsona i Badrić kako bi opovrgnuli iskaz Barišića koji je u istrazi ustvrdio da im je davao novac.

Jadranka Sloković potvrdila je da će na suđenju fra Slaven Milanović Litra govoriti o okolnostima navodnog posredovanja u davanju mita Marku Perkoviću Thompsonu kojemu je navodno dano 516.000 eura da u predizbornoj kampanji ne pjeva.

Mnogi od pozvanih svjedoka su, kako podsjeća Novi list, već ispitani tokom istrage, a neki su se, poput Darka Milinovića, morali očitovati tvrdnjama optuženih da su im isplaćivali novac na ruke, dok je Jadranka Kosor USKOK-u pojašnjavala zašto je u HDZ-ovu blagajnu primila preostale milione iz crnog stranačkog fonda kojeg je Barišić dugo godina skrivao u svom uredu u Carini, te zašto ih je mjesecima čuvala, piše Novi list.

Sanaderova odbrana predložila je ispitivanje poduzetnika Tomislava Horvatinčića, Ivice Todorića i Ninoslava Pavića na okolnosti financiranja stranke, te estradnih zvijezda Marka Perkovića Thompsona, Miše Kovača i Nine Badrić, koje bi trebale posvjedočiti jesu li primile novac od Mladena Barišića.

"Barišić kaže da im je dao novac, a oni bi trebali reći onda je li im ga dao ili ne, kazao je Prodanović o potonja tri predložena svjedoka s estrade.

Sanadera i njegove saradnike se tereti da su iz ministarstava i javih preduzeća u crne fondove HDZ-a i privatne džepove „isisali“ preko 70 miliona kuna – gotovo 10 miliona eura. Pored Ive Sanadera i HDZ-a optuženi su još bivši stranački dužnosnici Ratko Maček, Mladen Barišić i Branka Pavošević, te vlasnica Fimi-medije Nevenka Jurak. Pomagači Nevenke Jurak, Anita Lončar Papeš i Bojan Dimić već su se nagodili s USKOK-om, a Mladen Barišić, Branka Pavošević i Nevenka Jurak priznali su krivnju.

Protiv Sanadera se već vodi sudski postupak za uzimanje provizije od Hypo banke pred 15-ak godina i za uzimanje provizije od mađarske naftne kompanije MOL kako bi preuzeli upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji INA, iako nemaju većinski paket dionica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije