Vraćanje obaveznog vojnog roka u Srbiji: Mađari iz Vojvodine jednoglasno protiv!

2
Radiosarajevo.ba
Vraćanje obaveznog vojnog roka u Srbiji: Mađari iz Vojvodine jednoglasno protiv!
Foto: PrtScr / Mađari strahuju od još većeg iseljavanja

Dok su mišljenja oko vraćanja redovnog vojnog roka u Srbiji podijeljena, djeluje da su Mađari iz Vojvodine jednoglasno protiv.

Njihovi predstavnici izražavaju strah da bi zbog vojnog roka moglo doći do još većeg iseljavanja Mađara iz Srbije.

Zbog čega ovakav stav jedne od najbrojnijih nacionalnih manjina u Srbiji – Al Jazeera donosi u priči Petra Alimpijevića.

Kupujte kao milijarderi, ali na budžetu: Popularnost Temua raste, a evo šta građani BiH misle o tome

Kupujte kao milijarderi, ali na budžetu: Popularnost Temua raste, a evo šta građani BiH misle o tome

Podsjetimo, odluku o obaveznom služenju vojnog roka u septembru je je potpisao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Vlada Srbije odluku je također usvojila i naložila Ministarstvu odbrane da pokrene proceduru pred Skupštinom. Plane je da obavezni vojni rok traje 75 dana, a ideja je da sve krene u septembru 2025. godine.

Služenje vojnog roka predviđeno je prije svega za mladiće od 19 do 27 godina, odnosno do 30 godina za one koji će odlagati odlazak u vojsku (za djevojke je dobrovoljan). To znači da će najmlađe godište koje će ući u kasarne biti oni rođeni 2006. godine.

Prvih mjesec dana vojnici će proći opću individualnu obuku. Tokom tog razdoblja naučit će koristiti i održavati osobno naoružanje, zaštitnu opremu i svladati osnovne vještine prve pomoći. Također, vojnici će biti obučeni za kretanje na bojištu, izradu zaklona i elemente strojeve obuke. U drugom mjesecu služenja vojnog roka vojnici će steći znanja vezana za svoju vojnu specijalnost. Ta stručno-specijalistička znanja, iako neće biti potpuna, bit će dovoljna da vojnici razumiju osnovne zadatke i uloge u okviru tima. Na kraju, posljednjih 15 dana obuke rezervirano je za kolektivnu obuku u terenskim uslovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije